Zdravlje iz košnice: Polenom protiv alergije

pcelinji polen il13

Broj ljudi koji boluju od alergije je u porastu. Savremena medicina nudi lekove koji ne deluju na uzrok već na veoma štetan način deluju na posledice. Sve je češće mišljenje da zbog enormne zarade farmaceutska industrija ne želi da ponudi lek koji bi delotvoran. Po nekim procenama, do 2020. godine polovina stanovništva će imati problem sa nekom od vrsta alergija. U isto vreme, priroda nam nudi nešto što ne samo da je izuzetno hranljivo i lekovito, a široko je dostupno. U pitanju je pčelinji polen.

Šta je pčelinji polen?

On je hrana. Bogat proteinima, antioksidansima i vitaminima, pčelinji polen je prirodna super-hrana. Pčele, leteći od cveta do cveta, ga sakupljaju i odnose u košnicu gde od njega prave granule. Bitno je znati i da sakupljanje polena iz košnice ni na koji način ne šteti pčelama.

Kako polen pomaže kod alergija?

Alergija se dešava kada vaše telo razvije imuni odgovor na alergen, stvarajući antitela. Antitela zatim aktiviraju određene receptore ćelija i one počinju da luče histamin, uzrokujući alergijsku reakciju. Pčelinji polen vrši redukciju količine histamina, radeći upravo ono što lekovi rade ali bez štetnih posledica. Polen je efektan protiv širokog spektra respiratornih bolesti, od astme do sinusne upale.

Kako izabrati najbolji polen?

Uvek kupovati od lokalnog pčelara jer na taj način gradite imunitet od lokalnih biljaka sa kojima imate problem. Kupovati od pčelara koji izvode pčele na pašu koja ne sadrži pesticide. Takođe, pokušajte da dobijete raznobojni polen jer ćete tako dobiti veću hranljivost i raznovrsniju zaštitu.

Iako se na tržištu može naći u kapsulama, prahu ili tečnom stanju, najbolje je koristiti upravo granule koje proizvode pčele. Granule su slatkog ukusa i mogu se mešati sa hranom kao što je jogurt ili voćni napitak.

Kako se upotrebljava?

Početi sa jednom trećinom kašike i postepeno povećavati do 2-3 kašike na kraju nedelje. Najbolje ga je koristiti uz doručak ili ujutro pomešan sa voćnim napitkom. Vlakna iz voća pomažu apsorpciju polena a u isto vreme pomažu čišćenje creva. Probavni trakt i imuni sistem imaju direktnu vezu što se tiče alergija.

Ako mislite da ste alergični na polen ili ste imali polensku groznicu, dobro je izvršiti jednostavan test pre upotrebe polena. Uzmite par granula i stavite ih u usta tokom dva minuta. Ako se ne pojave nikakvi simptomi (suzenje očiju, sekret iz nosa, kijanje), lagano ih sažvaćite i progutajte. Sledećih 24 časa pratite reakciju tela. Ako je ne bude bilo, povećavajte količinu kao što je već rečeno.

Kada je pravo vreme za pčelinji polen?

Ako patite od prolećnih alergija, krenite odmah. Ako imate jesenje alergije, krenite sredinom ili krajem Juna da bi dali vremena telu da pripremi imuni sistem.

Kako čuvati?

U frižideru – sunčeva svetlost i toplota mogu uništiti hranljive sastojke polena. Ako se pažljivo čuva, polen se može skaldištiti i do godinu dana.

Veoma važno upozorenje: Ako ste nekad u životu doživeli anafilaktički šok ili imate jaku alergiju na ubod pčele, najbolje je izbegavati pčelinji polen. Ako ste u drugom stanju, dojite ili korisitite lekove za krvni pritisak, posavetovati se sa lekarom pre upotrebe.

(Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...