Med tretiran bakterijama sa mednog stomaka pčela – zamjena za antibiotike u zarastanju rana

pcela ilustracija poTZhbbIstraživači na univerzitetu Lund u Švedskoj ispituju bakterijski tretiran med za koji smatraju da bi mogao da pomogne pri zarastanju rana i  nudi nadu u suzbijanju bakterija koje su otporne na antibiotike, prenosi VOA.

Knalenova povreda na nozi odbacila je sve prethodne pokušaje za tretman, sve dok nije bio tretiran novim melemom od 13 laktoacidnih bakterija uzetih iz mednog stomaka pčela. Pomiješan sa procesovanim medom, vodom i šećerom, melem pomaže pri proizvodnji antibakterijskog sastojka koji uništava bakterije otporne na antibiotike, sudeći prema istraživaču sa univerziteta Lund, Alehandri Vaskez.

"To je živa bakterija koja je glavni sastojak u tome. Možemo da podignemo taj stari lijek na novi nivo u kojem možemo da standardizujemo, na primjer, mješavinu meda sa tom bakterijom u visokoj koncentraciji koja će izgledati kao prirodni svježi med koji stavljamo na hronične rane".

Deset konja sa sličnim neizlječivim ranama, uključujući Knalena, bilo je tretirano tom supstancom. Za samo tri nedjelje svi su pokazali znake prethodno nezamislivog oporavka.

"Izlječenje je trajalo između osam dana i tri nedjelje ali svima su rane zarasle - te hronične rane. I bili smo toliko oduševljeni jer smo pomislili da bi to mogla da bude alternativa za antibiotike, ali nismo očekivali toliko dobre rezultate", ističe mikrobiolog Alehandra Vaskez.

Vaskez i njen kolega Tobias Olofson otkrili su prošle godine da bi njihova formula mogla da pomogne u zaštiti protiv propadanja kolonija pčela, što je izvor ogromne zabrinutosti u naučnoj zajednici. Ali njihova najnovija saznanja mogla bi isto toliko da budu važna u potencijalnoj pomoći u borbi sa sve većom otpornošću na antibiotike. U laboratorijskim eksperimentima, oni su ustanovili da su smrtonosne bakterije kao što je MRSA, bile uništene kada je melem nanesen. Testovi na ljudskim ranama su upravo počeli.

"Zapravo smo počeli sa ljudskim ranama. Dobili smo uzorke hroničnih rana i potražili koje štetne bakterije možemo da pronađemo u ranama i zatim smo isprobali te bakterije u laboratoriji da vidimo da li će imati šanse protiv laktoacidnih bakterija - i nisu imale nikakve šanse protiv tih bakterija."

Ako testovi na ljudima budu uspješni to bi moglo da pomogne ljekarima u borbi protiv bakterija otpornih na antibiotike. Njihovo istraživanje je nedavno objavljeno i izgleda da je izazvalo veliko interesovanje u naučnoj zajednici.

(Izvor: VOA / priredio: Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...