'Zlatni med' - prirodni antibiotik: Kombinacijom kurkume i meda napravite protuupalnu smjesu za prehlade koje dolaze

kurkuma i med smjesa il12aE

Mnogi od vas, vjerovatno koriste kurkumu kao začin u svojoj kuhinji. Ono što možda niste znali jeste da je kurkuma u kombinaciji sa medom – neprocjenjiv prirodni lijek.

Ova kombinacija – 'Zlatni med' - ima jako protuupalno djelovanje, koja ne samo da uništava bakterije koje uzrokuju bolesti već potiče i prirodnu odbranu odrganizma. Za razliku od sintetičkih antibiotika koje vam se na tržištu nude u izobilju, ovaj prirodni lijek nema negativan učinak na crijevne mikroflore.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol identifikovan kao aktivnu tvar koja doseže više od 150 potencijalnih terapeutskih djelovanja, uključujući antioksidativno, protuupalno i antikancerogeno svojstvo. Konzumacija kurkume i meda značajno poboljšava probavu i povećava aktivnost korisne flore u crijevima.

Tako da, umjesto da posežete za kupovnim antibioticima, napravite smjesu meda sa kurkumom koja će vam trajati tri dana. Kako dolazi hladnije vrijeme, na prve simptome prehlade i nemoći napravite ovu smjesu za koju vam je potrebno:

- 100 grama meda

- 1 kašika kurkume

Dodajte kašiku kurkume medu, promješajte i pohranite u staklenku.

Kod prvih simptoma prehlade, prvog dana uzimajte pola male kašike smjese svakih sat vremena tokom dana. Drugog dana uzmite pola male kašike na svaka dva sata, a treći dan pola male kašike tri puta dnevno. Smjesa mora ostati u ustima dok se potpuno ne istopi.

Ovaj pripravak se takođe može koristiti kod liječenja bolesti respiratornog trakta, uzimajući jednu malu kašiku smjese tri puta dnevno i postupak ponoviti tokom sedmice. Smjesu meda i kurkume možete dodati čaju ili mlijeku.

Ono što trebate znati:

U slučaju da uzimate neke lijekove posavjetujte se sa ljekarom prije nego počnete koristiti smjesu meda i kurkume, a naročito ako patite od hemofilije i hipertenzije, jer kurkuma razrjeđuje krv i snižava krvni pritisak, dok će za nekog to biti i pozitivno svojstvo.

Osim snižavanja krvnog pritiska, kurkuma može uzrokovati smanjenje nivoa šećera u krvi ali se prije korištenje smjese treba posavjetovati sa ljekarom. Ono što je zaista opasno jeste konzumirati kurkumu ako imate bolesnu žuč i taloženje u žučnoj kesi, jer kurkuma uzrokuje kontrakciju mišića u žučnu kesu.

Savjet više

Indo-tibetanska medicina kaže: Ako koristite kurkumu nakon obroka – djeluje na grlo i pluća, ako je koristite za vrijeme obroka – djeluje na probavni sistem, ako je koristite nakon obroka – djeluje na debelo crijevo i bubrege.

(Izvor: fitlife.com / priredio: Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...