Kako i zašto bi trebali da koristite crni luk za rast kose

crni luk

Mnogo osoba ima problem sa gubitkom kose. Opadanje 50 do 100 dlaka u toku dana je normalno, ali može izazvati zabrinutost i stres.

Takođe, akutni gubitak kose može uticati na izgled i na samopoštovanje. Postoje dosta prirodnih lekova protiv opadanja kose a najefektniji je sok od crnog luka.

U potpunosti je siguran za upotrebu i pomaže rast kose bez ikakvih komplikacija ili alergija. Može se koristiti kod proređene kose i kod “ćelavih pečata”. Više istraživanja koja su se ticala prirodnih lekova su pokazala da sok od crnog luka i njegova upotreba u ishrani pomaže u kontroli gubitka kose, peruti, gljivičnih infekcija pa čak i kod prevencije prerane pojave sedih.

Crni luk je bogat sumporom. Kada nanesete sok od crnog luka na kožu glave on pojačava cirkulaciju. Sumpor takođe potpomaže proizvodnju kolagenog tkiva koje je neophodno za rast kose. Ima antibakterijsko svojstvo i sprečava rast gljivica i bakterija na glavi što smanjuje mogućnost gubitka kose. .

Povećanje prokrvljenosti kože glave potpomaže rast kose jer povećava količinu hranljivih materija koje dolaze do folikula.

Kako napraviti sok od crnog luka?

Broj glavica crnog luka zavisi od dužine kose. Oljuštite luk i iseckajte ga na komade. Ubacite komade luka u blender ili sokovnik i meljite ih dok ne dobijete potrebnu količinu soka. Možete koristiti i rende tako što ćete očišćeni luk preseći na polovine i rendati ih. Izrendani luk iscedite rukom. Nanesite sok na kožu glave i ostavite ga minimalno 30 minuta. Zatim isperite kosu vodom i blagim šamponom. Da bi ste dobili željene rezultate ovaj postupak bi trebali ponavljati tri puta nedeljno tokom dva meseca.

Metode korišćenja soka od crnog luka za rast kose:

1. Sok od crnog luka i med

Pomešajte jednu četvrtinu šolje luka sa jednom kašikom meda i jedite ga svakog dana. Ovu smesu možete i umasirati u kožu glave tokom 15 minuta dnevno dok se ne dobiju rezultati.

2. Sok od crnog luka i rum 

Možete koristiti rum ako ne možete podneti miris crnog luka. Isecite jedan luk srednje veličine i potopite ga u čaši ruma tokom noći. Sledećeg dana umasirajte miksturu u kožu glave ili ga iskoristite kao sredstvo za ispiranje nakon pranja kose.

3. Uključite crni luk u ishranu

Iako ova metoda ne deluje brzo kao ostale, ona će svakako pomoći kod problema sa opadanjem kose.

4. Sredstvo za ispiranje kose

Isecite 4-5 glavica crnog luka i prokuvajte ih u litri vode tokom 10 minuta. Ostavite vodu da se ohladi i procedite je. Koristite tako dobivenu vodu za ispiranje kose nakon šampona. Ukoliko vam ne smeta miris, možete isprati kosu blagim šamponom sledećeg dana.

Kada počnete koristiti sok od crnog luka vremenom ćete primetiti da vam kosa postaje jača i deblja. Takođe možete masirati kožu glave i kosu miksturom kokosovog, maslinovog i bademovog ulja jednom nedeljno. Bitno je i uvesti zdravu ishranu koja će pomoći u sprečavanju opadanja kose i njenom rastu.

(Izvor: paths2cure.com)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...