Ulje od maslačka za lečenje cisti i prevenciju raka dojke

ulje maslacka 01

Maslačak je jedna od najlekovitijih biljaka i svi njegovi delovi mogu da se koriste kao lekovi. Njegovo mlado lišće je odlična prolećna salata za detoksikaciju jer je puno vitamina A. Stabljika poboljšava funkcionisanje žučne kese, reguliše metabolizam, čisti krv i creva. U narodnoj medicini je poznat kao lek za dijabetes.

Najlekovitiji deo maslačka je koren. Uspešno detoksifikuje jetru i doprinosi opštem zdravlju organizma. Pijenjem čaja od korena maslaška se može izlečiti hepatitis B za šest nedjelja.

Cvetovi sadrže antioksidanse, uklanjaju bol, grčeve u stomaku, smanjuju depresiju. Oni sadrže helenin koji popravlja noćni vid i puni su vitamina A i B12.

Od njega se može praviti čaj protiv kašlja. Korejska medicina njime leči čireve, infekcije, tuberkulozu, edeme i lošu cirkulaciju.

U Americi je ulje od maslačka popularno za lečenje artritisa i gihta, otečenih grudi, anksioznosti i bolova u zglobovima. Iako se kod nas retko pravi, dobro ga je imati jer poseduje jak opuštajući i analgetički efekat.

Ulje je posebno efektno kod ženskih bolesti, kao što su prevencija i lečenje bolesti dojke, cisti, karcinoma, otečenih dojki i problema prilikom dojenja. Bez ikakavih sporednih efekata smanjuje bol, probleme sa artritičnim zglobovima, bolove u leđima, sinusima, ukočenim vratom i oporavlja kožu. Cvetovi imaju specijalan efekat na grudi. Redovno korišćenje maslačkovog ulja opušta tkivo grudi i uklanja osećaj pritiska u njima. Ako se redovno koristi za masažu grudi, pored uklanjanja osećaja napetosti, pojašava imunitet i pomaže u prevenciji raka dojke.

Preosetljivost grudi pred ciklus, ciste i miomi su veoma česte bolesti od kojih boluje mnog žena širom sveta. Jedan od glavnih krivaca za to je sve veća količina stresa kojem smo izloženi svakog dana. Bolove u grudima često uzrokuju ciste – vrećice ispunjene tečnošću koje tokom ciklusa menjaju svoj oblik i veličinu. Većinom su meke i pokretne na dodir ali ako su pune tečnosti postaku čvrste. Kada se iskombinuje ulje od cvetova sa uljem od korena maslačka ono može pomoći kod manjih infekcija, otečenih mlečnih žlezda i broja cisti u grudima. Cvetovi maslačka sadrže lecitin čija lokalna upotreba pomaže kod bolesti kao što je psorijaza. Ulje od cvetova maslačka se može koristiti za masažu tela i smanjenje napetosti.

Priprema:

Za pripremu ulja od cvetova maslačka je potrebno: cvetovi maslačka, kvalitetno hladno ceđeno ulje (badem, kajsija, makadamija, maslina, semenke grožđa).

Manju teglu ispunite cvetovima do polovine ili dve trećine. Sipajte ulje da pokrije cvetove. Mešajte smesu da bi se pojavili mehuriči vazduha. Zatvorite teglu gazom. Ostavite na toplom dve nedelje, dok cvetovi ne postanu braon boje. Procedite ulje u sterilnu tamnu posudu i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu.

Brzi recepet:

Ako ne možete čekati dve nedelje, ulje možete pripremiti na drugi način. Napunite dve trećine tegle cvetovima maslačka i sipajte ulje do vrha. Prespite u cvetove i ulje u posudu sa dvostrukim dnom i zagrevajte lagano na niskoj temperaturi jedan sat. Ulje se ne sme pregrejati jer ne želimo da cvetovi proključaju. Vratite smesu u teglu i držite je jedan dan na toplom. Posle toga je zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Upotreba:

Uljem masirati bolna mesta nekoliko puta dnevno.

(izvor: Paths2Cure)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...