Kestenom protiv proširenih vena

kesteni il87

Potrebno je prikupiti pupoljke, cvetove, plod i koru mladih grančica divljeg kestena.

Pupoljci sadrže eskulin, cvetovi kvercetin i tanin a plodovi – skrob, proteine, eskulin, sterolu, vitamine P, B1, C i K, kao i minerale. Saponin koji se nalazi u kori razvodnjava krv i čini je manje lepljivom.

Priprema i upotreba:

Divlji kesten se koristi za lek protiv proširenih vena. Mast se koristi protiv opekotina od sunca. Čaj se koristi u prevenciji malarije, anksioznosti, hemoroida, dijareje i kašlja.

Domaća rakija za spoljačnju upotrebu protiv proširenih vena:

Dvadeset plodova kestena krstasto zaseći i preliti sa jednim litrom domaće, jake rakije. Tečnost držati u zatvorenoj tegli tačno 40 dana. S vremena na vreme promešati drvenom kašikom ili varjačom. Nakon 40 dana, procediti rakiju kroz gazu i držati je u čistoj flaši. Pre upotrebe, sadržaj u flaši dobro promućkati da bi se dobila jednaka mešavina. Mesto na kom se nalaze proširene vene premazati rakijom ali je ne utrljavati! Rakija će se odmah pretvoriti u sapunastu tečnost i brzo će biti apsorbovana u kožu. Vene tretirati nekoliko puta dnevno. Ovaj lek se može koristiti i za otečene noge kao i protiv celulita.

Ekstrat divljeg kestena:

1. recept:

Pet komada ploda divljeg kestena urendati i preliti sa jednim litrom hladnog konjaka. Sipati u čistu flašu i ostaviti da odstoji od 6 do 8 nedjelja. Ekstrat je odličan za vene i cirkulaciju, proširene vene i tromboflebitis. Vitamin P koji ovaj ekstrat sadrži pojačava otpornost kapilara.

2. recept:

Samleti 15 svežih plodova divljeg kestena i preliti sa 250 ml toplog konjaka i dobro promešati. Kada se ohladi procediti.

Nakon toga je potrebno procediti ekstrat. Ovaj ekstrakt se koristi tako što se tri puta dnevno 15 do 20 kapi nakapa u vodu ili kocku šećera.

Mast od divljeg kestena:

20 g ekstrata divljeg kestena (vidi gore) i 60 g blago zagrejanog lanolina (može se kupiti u apoteci), dobro promešati drvenom kašikom dok se ne izjednači. Namazati preko proširenih vena i zamotati čistom tkaninom.

Prilikom pripreme svih proizvoda od divljeg kestena, ne smeju se koristiti metalni ili limeni sudovi i kašike. Možete koristiti emajlirane, staklene ili porcelanske posude.

Protiv dijareje:

Gurendati pola kestena i pomešati sa čašom crvenog vina ili kafe.

Protiv dizenterije:

Napraviti čaj od 30 g kore divljeg kestena u jednom litru vode.

(izvor: Paths2Cure)

 


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...