Recepti za čajeve od koprive: Za čišćenje pluća, protiv gihta, za regulisanje probave, protiv nesanice...

caj od koprive 8fodOKopriva je samonikla a izuzetno zdrava biljka a posebna prednost je što nam je prilično dostupna. Od davnina se koristi u narodnoj medicini. Ovdje navodimo neke recepte za čajeve od koprive, uz napomenu da kada koristite koprivu obratite pažnju da je po mogućnosti rasla u prirodnom okruženju, daleko od zagađivača, na čistom vazduhu:

- Čaj za čišćenje pluća, želuca, crijeva, jetre

Čaj od čitave stabljike, zajedno sa korijenjem: 25 dag svježe biljke ili 3 dag osušene na 2 litre vode, 12 do 16 sati držati potopljene, zatim pola sata kuhati na tihoj vatri a onda pola sata pariti. Čaj se koristi za izbacivanje sluzi iz pluća, čisti želudac, jetru, crijeva, lijek je protiv malokrvnosti, šuljeva, žutice, a važi kao izvrsno sredstvo protiv malarije i drugih groznica jer najviše kroz urin odvaja sve loše sokove iz tijela.

- Čaj protiv čireva na želucu i crijevima

Pomiješati 10 dag lišća i korijena koprive pomiješa sa 2 dag bokvice i 1 dag istucanih smrekovih boba i potopi 2 do 16 sati sa 1 litrom crnog vina i kuha pola sata sa 4 kašike meda i pari pola sata. Uzima se kao mlaki čaj, svakih sat vremena po jedna kašika. Ovim čajem se liječe čirevi na želucu i crijevima, a koristi se i za ispiranje grla.

- Čaj za regulisanje probave i protiv nesanice

Čaj od 1 dag svježeg lišča koprive, 1 dag obične kiselice (šćavlika, štavlje ili štir) i 1 dag bokvice kopljastog lišća na 1 litru vode, 12 sati se drži potopljeno, zatim kuhati 10 minuta sa 2 kašike meda, a onda pari 20 minuta. Ovaj čaj čisti krv pospješuje probavu i otklanja uzrujanost i nesanicu. Pije se natašte jedna šalica, a preko dana svakog sata po kašika.

- Čaj protiv gihta, bolesti jetre, bubrega

Čaj od 20 dag svježeg korijena od koprive ili 3 dag osušenog, držati potopljeno 16 sati u 2 litre zdravog neprepariranog crnog vina, zatim kuhati sa 8 kašika meda pola sata i pariti sat vremena. Uzima se svakih pola sata do sat vremena po kašika ovog čaja kao lijeka za giht, bolesti jetre, bubrega, nesvjestice, nesanice pa i veneričnih bolesti.

- Ostale korisnosti od koprive

Pored gore navedenih mogućnosti primjene čajeva od koprive i prikazanih načina njihove pripreme, za koprivu se takođe navode i još neke primjene u narodnoj medicini: sok od koprive liječi mucanje kada se 4 do 5 puta dnevno kapne 2 do 3 kapi na jezik. Kao lijek za unutrašnje hemoriode se istucaju mlade žile koprive i pomiješaju sa zdravim medom i mladim maslacem i uzima se 5 do 6 jutara natašte po kašika. Za liječenje tuberkuloze u početku, kostobolje i kašlja preporučuje se uzeti 5 do 6 puta dnevno na vrhu noža osušenog lišća koprive i popije se sa malo čaja.

(Stazama zdravlja)


 

Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...