Top 5 biljaka protiv otečenih limfnih čvorova

ehinaceja cvijet il684aLimfni čvorovi su male žlezde koje se nalaze u celom telu i važan su deo imunog sistema. Pomažu organizmu da se odbrani od patogenih mikroorganizama, a uglavnom su smešteni u udubljenjima ispod pazuha, vratu, ispod vilice i brade, iza ušiju, na potiljku i preponama, i u normalnom “zdravom” stanju ne mogu se napipati.

Oticanje limfnih čvorova najčešće uzrokuju zagnojen zub, infekcija uha, kijavica, male boginje, mononukleoza upala krajnika, gingivitis i infekcija kože.

Takođe, reumatoidni artritis, lupus i HIV mogu dovesti do uvećanja limfnih čvorova. U tom slučaju, fitoterapeuti preporučuju sledeće lekovite biljke:

Beli luk

Budući da sadrži antiupalne sastojke, odlično je sredstvo za terapiju otečenih limfnih čvorova. Ovaj prirodni antiviotik pomaže u čišćenju organizma od toksina, ublažava simptome limfadenopatije i ubrzava ozdravljenje.

Ricinus

Ricinusovo ulje takođe ima antiupalna svojstva i prirodni je analgetik, te uspešno smanjuje otok limfnih čvorova. Poboljšava protok limfe kroz telo i ubrzava izbacivanje toksina.

Kurkuma

U slučaju otečenih limfnih čvorova primenjuje se i kurkuma, koja deluje antiupalno i poseduje analgetičko svojstvo – smanjuje bol, štiti od infekcija i doprinosi ozdravljenju.

Ehinacea

Ova biljka poznata je po svojim antimikrobnim i antiupalnim svojstvima. Pomaže u jačanju limfnog sistema i u borbi protiv infekcije, čisti krv i limfne čvorove.

Broćika

Fitoterapeuti preporučuju ovu biljku u lečenju limfadenopatije, jer stimuliše funkciju limfnog sistema i uspešno smanjuje otok limfnih čvorova.

(izvor: Lekovito Bilje)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...