Priča o čovjeku koji je pobijedio karcinom: Nikica Cukrov, boem hrvatske nogometne scene

nikica cukrov 1Legenda kakva je ova o Nikici Cukrovu, bivšem igraču Šibenika, Rijeke i Hajduka sasvim se sigurno više neće ponoviti. Nova je epoha, životi vrhunskih i skupih sportaša više ne izmiču profesionalnoj stezi, svaki detalj je podređen savršenstvu. Kontrolira se krv, kompjutor mjeri i kakvoću sna, jelovnici su strogo propisani, sve je savršeno isplanirano. Bilo je neko drugo vrijeme, drukčije okolnosti i uvjeti pa je u njima i mogla nastati legenda o igraču na kojeg se pravila ponašanja nisu odnosila. Svijet po takvoj poročnoj naravi pamti Georgea Besta, Paula Gascoignea, Maradonu, Claudija Caniggiu, Socratesa i cijelu nogometnu Kolumbiju.

Nikica Cukrov zvani Cuki nije šmrkao, nije ni prekomjerno pio, ali je bio miljenik noći i u njoj je rado sretao neke svoje poroke. On je čovjek kojeg je priroda učinila drukčijim. Imao je izdržljivost životinje, a i narav mu je bila ista, divlja, neukrotiva. Takav je bio na nogometnom terenu, ali i u životu izvan njega, gdje god bilo momentalno mjesto radnje - noćni barovi, podmorje u koje zaranja praktično cijelog života da se psihički regenerira, ratište na koje je otišao dragovoljno, bolesnička postelja gdje mu je karcinom pokušao stati na kraj.

"Bio sam pozitivni agresivac. Fizički me bog podario. Mogao sam nenormalno trčati, koliko god je trebalo. Jednom sam isključio onu pomičnu traku za trčanje jer više nije mogla podizati opterećenje. Prirodno sam takav. Imao sam nizak puls, 39 do 42 otkucaja u minuti, a kad bi se digao, za minutu bi pao i taj kratki period oporavka je u sportu bio izniman. Tako sam imao jako veliku količinu kisika u organizmu.", naveo je Cukrov i dodaje: "Pušio sam puno. Pušio sam isključivo originalni američki crveni Marlboro, ‘petica’ je bila oznaka. Nabavljao sam ga u Rijeci i kad bi mi nestalo cigareta, sjeo bih u Splitu u auto i otišao u Rijeku kupiti ih. Kad ne bi bilo te ‘petice’, ne bih pušio dva dana dok ne stigne. Nisam mogao ni jednu drugu cigaretu staviti u usta. Sad ima 13, 14 ili 15 godina da ne pušim. Dok sam igrao, pušio sam dvije kutije dnevno".

Inače, dok je Cukrov uspješno rješavao duele na terenu, pred njim se postavila najveća prepreka do sada – karcinom koji je zahvatio limfni čvor na vratu. Cukrov je i njega pobijedio. Nakon operacije i promjene načina života, posvećenosti brizi o organizmu prilagođavanjem ishrane, uz korištenje mješavina mediteranskog čaja koga i danas preventivno koristi, Cukrov za bolest kaže kako je postala prošlost.

"Zet ima polje pa sam se našao u tome. Ima nešto maslina, 56, a sad ćemo još posaditi 130 novih. U tom polju sam zasadio i povrće, tako da znam što jedem jer mi je to nakon operacije važno. Moram jesti zdravo, pazim se. Zasadio sam sve živo povrće i jako ga puno jedem. Najzdravije, najbolje, a i ubijem vrijeme. Odem skoro svaki dan po dva ili tri sata. Sad su pripreme za masline. Sve smo izorali i sad ćemo napraviti rupe za njih. Do sada nikad nisam imao vezu s poljem. Prije sam bio vezan isključivo za more, ali kako me uhvatila ta bolest, novi život me odveo u polje. Imam priliku jesti takvu hranu i to je danas privilegij. Uz to najviše jedem piletinu i ribu. Osjećam se odlično. Nakon operacije sam izgubio 11 kilograma, a sad sam vratio četiri, pet kila. Jedino više ne mogu popiti alkohol jer organizam nakon zračenja to više ne podnosi. Znači, nema više rakije prije ručka ili večere i vina nakon. Pijem vodu i nakon ribe. Stavim tek kap vina, samo da malo zamuti."

Zbog oporavka je Cuki u životu počeo nositi i odjevni predmet koji do tada nikad nije nosio - čarape.

"Počeo sam ih nositi tek kad sam se razbolio. Pao mi je imunitet, a ne smijem se razboljeti, tako da sam ih počeo navlačiti. Prije ih nikad nisam nosio. Sve zime sam išao u kratkim rukavima ispod lagane kožne jakne, a dolje ljetne mokasine bez čarapa. Tako bih i po snijegu išao. Nikad nisam bio ni prehlađen. I obavezno sam se tuširao ledenom vodom nakon treninga. Svi bi suigrači bježali od mene da ih ne poprskam. Takva je bila moja navika. To je zdravo. Pogledajte ljude koji se kupaju u moru cijele zime. Nitko od njih nema problema s prehladama. Sve je u glavi: ako kažeš da ti je ledeno - smrznut ćeš se, a ako si spreman na to, onda je to nešto normalno. Naravno da moraš imati i neke fizičke preduvjete za takav život, prvenstveno dobru cirkulaciju."

pripremio: Stazama Zdravlja / korišten izvor: Jutarnji.hr


 

Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...