Ремонт ноутбука своими руками. Быстрый и гарантийный ремонт ноутбуков. Срочный ремонт ноутбуков. Ремонт компьютеров на дому. Быстрый ремонт компьютеров своими руками. Настройка и ремонт компьютеров. Java уроки для начинающих. Лучшие java уроки. Учим язык Java с нуля. Обзор смартфонов samsung. Качественный обзор смартфонов samsung galaxy. Обзор смартфона samsung galaxy s4. Фото картинки приколы. Самые новые картинки приколы. Лучшие приколы картинки. Скачать аддоны для wow. Самые новые аддоны для wow скачать. Скачать аддоны для wow быстро и без реги. Видео уроки python. Лучшие python уроки. Учим язык python с нуля. Скачать шаблоны для Joomla. Самые новые joomla шаблоны. Бесплатные шаблоны для Joomla.

Napravite sami zovino vino: Lek za bronhitis, kašalj, virusne infekcije

zovine bobice plod

Zova (Sambucus nigra) je biljka specifičnog mirisa i oblika cvijetova, uz to i vrlo ljekovita.

Plod zove (tamne bobice) u narodnoj medicini se pominju kao lek za kašalj, bronhitis, protiv virusnih i bakterijskih infekcija, protiv holesterola, za zdravlje srca i još toga.

Jedan od načina da skoristite lekovita svojstva loda zove jested a pripremite zovino vino

Zovino vino se priprema tako što se dva kilograma šećera prokuva u sedam litara vode, a zatim se doda tri kilograma očisšćnih zrelih plodova zove bez peteljki. Sve se ponovo zagreje ali da ne proključa te se tako ostavi dok se sadržaj ne ohladi, zatim se u to doda 200 grama smrvljenog pekarskog kvasca i sve izruči u staklenom balonu. Balon se zatvori plutanim zapušačem, kroz koji se protka staklena cev čiji se drugi slobodan kraj potopi u sud sa vodom da bi mehurići vazduha nesmetano izlazili iz balona kroz vodu, a da se ne bi vazduh vraćao u zapušen balon.

Da bi se fermentacija obavila optimalnom brzinom, balon treba čuvati na temperaturi od oko
20 stepeni. Intezivno vrenje traje osam do deset dana. Proces je dosta buran, a nastavlja se nakon ovog vremena jos osam do deset nedelja, tihom fermentacijom.

Nakon tog vremena se skoro sav sadržaj istaloži talogom i skoro se sasvim izbistri. Tada se tečnost procedi u čiste staklene boce koje se zatvore i čuvaju u hladnoj prostoriji (najbolje u podrumu). Tako pripremljeno vino može da se čuva i nekoliko godina a da vino ne izgubi na
svojoj lekovitosti.

Vino se pije protiv gripoznih stanja, kod bronhitisa i upale pluća, i tada se obično pije toplo prokuvano vino. Može da se pije i kao obično vino, lepog je ukusa, mirisa i ima određenu količinu alkohola pa se deci daje samo kao lek i onda obavezno razređeno vodom.

Stazama zdravlja


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...