Napravite sami zovino vino: Lek za bronhitis, kašalj, virusne infekcije

zovine bobice plod

Zova (Sambucus nigra) je biljka specifičnog mirisa i oblika cvijetova, uz to i vrlo ljekovita.

Plod zove (tamne bobice) u narodnoj medicini se pominju kao lek za kašalj, bronhitis, protiv virusnih i bakterijskih infekcija, protiv holesterola, za zdravlje srca i još toga.

Jedan od načina da skoristite lekovita svojstva loda zove jested a pripremite zovino vino

Zovino vino se priprema tako što se dva kilograma šećera prokuva u sedam litara vode, a zatim se doda tri kilograma očisšćnih zrelih plodova zove bez peteljki. Sve se ponovo zagreje ali da ne proključa te se tako ostavi dok se sadržaj ne ohladi, zatim se u to doda 200 grama smrvljenog pekarskog kvasca i sve izruči u staklenom balonu. Balon se zatvori plutanim zapušačem, kroz koji se protka staklena cev čiji se drugi slobodan kraj potopi u sud sa vodom da bi mehurići vazduha nesmetano izlazili iz balona kroz vodu, a da se ne bi vazduh vraćao u zapušen balon.

Da bi se fermentacija obavila optimalnom brzinom, balon treba čuvati na temperaturi od oko
20 stepeni. Intezivno vrenje traje osam do deset dana. Proces je dosta buran, a nastavlja se nakon ovog vremena jos osam do deset nedelja, tihom fermentacijom.

Nakon tog vremena se skoro sav sadržaj istaloži talogom i skoro se sasvim izbistri. Tada se tečnost procedi u čiste staklene boce koje se zatvore i čuvaju u hladnoj prostoriji (najbolje u podrumu). Tako pripremljeno vino može da se čuva i nekoliko godina a da vino ne izgubi na
svojoj lekovitosti.

Vino se pije protiv gripoznih stanja, kod bronhitisa i upale pluća, i tada se obično pije toplo prokuvano vino. Može da se pije i kao obično vino, lepog je ukusa, mirisa i ima određenu količinu alkohola pa se deci daje samo kao lek i onda obavezno razređeno vodom.

Stazama zdravlja


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...