Recepti / Prirodni lekovi za reumatske bolove

rosemary 01Kod reumatskih bolova - mora se voditi računa i o ishrani, jer sve što jedemo utiče na tok bolesti. Jelovnik bi trebalo bazirati na voću i povrću, smanjiti maksimalno unos soli u organizam (posebno kod reume zglobova), izbaciti alkohol i kafu, dok bi voće, povrće, integralne žitarice i biljna ulja sa omega-3 kiselinama trebalo svakodnevno da budu na jelovniku. Meso, a naročito mesne prerađevine, trebalo bi izbegavati, a mleko i mlečne proizvode uzimati u malim količinama, jer sadrže arahidonsku kiselinu koja izaziva bolove, upale i oticanja zglobova. Od vitamina se preporučuju C i E, jer efikasno deluju protiv upale, kao i kalcijum i vitamin D, koji su važni za kosti. Uz to, bitna je raznovrsna ishrana, pravilno držanje tela i mnogo kretanja.

Obloga od kukuruznog brašna

Kaša od kukuruznog brašna dobra je kao obloga protiv reume i bolova u zglobovima, jer dugo ostaje vruća. Tako podstiče cirkulaciju i snabdevanje tkiva krvlju. Priprema se obično bez dodataka, samo sa vrućom vodom. Oblozi treba da budu vrući koliko može da se podnese na koži.

List kupusa

Oblog se pravi tako što se sa lista kupusa odstrani tvrd deo, a zatim se list omekša oklagijom ili flašom i stavi na bolno mesto. Obloga se potom umota krpom, najbolje lanenom. Menjajte listove kupusa tri puta dnevno.

Ulje sa bunikom i ruzmarinom

U flašu stavite osam kašika iseckanog lista bunike, dve kašike iseckanog ruzmarina i dodajte litar maslinovog, hladno ceđenog ulja. Flašu dobro zatvorite i mesec dana je držite na sobnoj temperaturi. Nekoliko puta na dan je promućkajte. Posle mesec dana, ulje prvo procedite, a onda njime najmanje dva puta dnevno mažite bolna mesta.

Vinsko sirće i lozovača

Pomešajte jednaku količinu vinskog sirćeta i rakije lozovače. Dva puta dnevno, ujutru i uveče, mažite bolna mesta. Kada utrljate i osušite, namažite i maslinovim uljem, pa laganim, kružnim pokretima masirajte, dok ga koža skroz ne upije. Nakon toga, bolne delove umotajte pamučnim ili lanenim krpama i boravite u toploj prostoriji.

Melem od divljeg kestena

U litar maslinovog ulja dodajte pet kašika sitno iseckanog lista jorgovana i pet kašika iseckanog cveta divljeg kestena. Flašu dobro zatvorite, mesec dana je držite na sobnoj temperaturi i nekoliko puta na dan promućkajte. Posle mesec dana, ulje procedite i njime masirajte reumatične delove.

Stazama Zdravlja / autor: Svetlana Ilić, Prirodnim putem do zdravlja

svetlana2


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...