Samonikle biljke oko nas: Abdovina lijek za psorijazu i reumu

abdovina apta 781dgP

Abdovina, biljka poznata i pod nazivom apta ili burjan (lat. Sambucus ebalus l) raste po šumskim čistinama a često je možemo vidjeti i uz puteve. Zeljasta je jednogodišnja biljka koja raste do dva metra, sa velikim nazubljenim listovima i malim bobama kao plodom. U ljekovite svrhe se koriste male crne okrugle boce i korijen biljke. Bobe i korijen se skupljaju u oktobru mjesecu.

Korijen od abdovine od davnina je poznato sredstvo za odvajanje loših sokova iz tijela kroz urin. Za čišćenje bubrega i protiv upale urinarnog trakta koristi se čaj koji se priprema na sljedeći način: pola kašikice praha od istucanog korijena abdovine prelije se sa šalicom kipuće vode te se prokuhava još 5 minuta. Dnevno se pije ukupno po jedna šalica ovog čaja, svakih sat do dva po gutljaj.

Bolje djelovanje ovog čaja se postiže ako se kuha sa zelenim peršunom i uz to jedu bobe od smreke (10-15 boba).

Bobe abdovine pomažu čišćenje krvi i mogu se uzimati nakon što odstoje par dana ili spravljene u sirup sa medom. Bobe se takođe koriste protiv gljivičnih oboljenja nožnih prstiju i stopala.

Pored toga što je abdovina efikasna u čišćenju organizma, pripisuju joj se i svojstva lijeka za psorijazu. Lijek se sprema tako što se jedna mala kašika osušenog i usitnjenog korijena prelije čašom hladne vode koja se kasnije zagrijava do ključanja i kuha dva do tri minuta. Nakon što se ohladi procijedi se. Pije se sedam dana, u malim gutljajuma 15-tak minuta, neposredno prije spavanja. Postupak se može ponoviti nakon dva-tri mjeseca.

Abdovina je poznat lijek i protiv reumatizma, za šta se prave kupke od korijena ove biljke. Za pripravak se koristi 1 kg korijena abdovine, 5l vode – usitnjeni korijen se kuha 2 sata na laganoj vatri, nakon čega se procijedi i u toj se tekućini natapaju ili njome polijevaju oboljele noge.

Abdovinu ne smiju uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, osobe slabog želuca i aktivnog čira na želucu.

(Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...