Болезни глаз у человека. Известные болезни глаз лечение. Болезни глаз симптомы. Лечение простуды в домашних условиях. Самое быстрое лечение простуды. Простуда лечение лекарства. Хороший стоматолог отзывы. Самый добрый стоматолог отзывы. Ассоциация стоматологов отзывы. Занятия йогой дома. Быстрая йога для начинающих дома. Как правильно заниматься йогой дома. Обертывание в домашних условиях. Быстрое обертывание живота в домашних условиях. Обертывание в домашних условиях рецепты. Наборы спортивного питания. Вкусная спортивное питание для набора массы. Спортивное питание оптом. Как избавиться от перхоти. Хороший шампунь от перхоти отзывы. Как избавиться от перхоти навсегда. Зеленый чай для похудения. Главные свойства зеленого чая. Можно ли пить зеленый чай.

Samonikle biljke oko nas: Abdovina lijek za psorijazu i reumu

abdovina apta 781dgP

Abdovina, biljka poznata i pod nazivom apta ili burjan (lat. Sambucus ebalus l) raste po šumskim čistinama a često je možemo vidjeti i uz puteve. Zeljasta je jednogodišnja biljka koja raste do dva metra, sa velikim nazubljenim listovima i malim bobama kao plodom. U ljekovite svrhe se koriste male crne okrugle boce i korijen biljke. Bobe i korijen se skupljaju u oktobru mjesecu.

Korijen od abdovine od davnina je poznato sredstvo za odvajanje loših sokova iz tijela kroz urin. Za čišćenje bubrega i protiv upale urinarnog trakta koristi se čaj koji se priprema na sljedeći način: pola kašikice praha od istucanog korijena abdovine prelije se sa šalicom kipuće vode te se prokuhava još 5 minuta. Dnevno se pije ukupno po jedna šalica ovog čaja, svakih sat do dva po gutljaj.

Bolje djelovanje ovog čaja se postiže ako se kuha sa zelenim peršunom i uz to jedu bobe od smreke (10-15 boba).

Bobe abdovine pomažu čišćenje krvi i mogu se uzimati nakon što odstoje par dana ili spravljene u sirup sa medom. Bobe se takođe koriste protiv gljivičnih oboljenja nožnih prstiju i stopala.

Pored toga što je abdovina efikasna u čišćenju organizma, pripisuju joj se i svojstva lijeka za psorijazu. Lijek se sprema tako što se jedna mala kašika osušenog i usitnjenog korijena prelije čašom hladne vode koja se kasnije zagrijava do ključanja i kuha dva do tri minuta. Nakon što se ohladi procijedi se. Pije se sedam dana, u malim gutljajuma 15-tak minuta, neposredno prije spavanja. Postupak se može ponoviti nakon dva-tri mjeseca.

Abdovina je poznat lijek i protiv reumatizma, za šta se prave kupke od korijena ove biljke. Za pripravak se koristi 1 kg korijena abdovine, 5l vode – usitnjeni korijen se kuha 2 sata na laganoj vatri, nakon čega se procijedi i u toj se tekućini natapaju ili njome polijevaju oboljele noge.

Abdovinu ne smiju uzimati osobe sa žučnim komplikacijama, osobe slabog želuca i aktivnog čira na želucu.

(Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...