Petoliska puzava - kako napraviti travaricu za zdravlje želuca i regulisanje probave

petoliska puzava il8gfPetoprst rani ili petoliska puzava (potentilla reptans l. ili p. fabernaemontani) samonikla je biljka koja se koristi u narodnoj medicini. Ima polegle, vršikama pridignute stabljike, sa razgranatim korijenom, koji zadire duboko u zemlju a čiji vrježasti vlaknasti izdanci dosežu dužinu od 30-40 cm. Na vrhovima ima žute male cvjetove.

Cvjeta u martu i aprilu i ponovo u jesen. Raste po vlažnim livadama, uz vodu, jarke, po brežuljcima i stijenama. Za lijek se skuplja korijen u proljeće i ljeto a lišće cijelo vrijeme vegetacije.

Čaj od lišća kuhanog u mlijeku lijek je od povratne groznice, boli u trbuhu i grčeva u želucu. Na 1 šalicu mlijeka uzme se 4 g osušenog lišća i kuha 10 minuta. Pije se 1 – 2 šalice dnevno.

Protiv dijareje ili dizanterije sa krvlju koristi se 6 g lišća koje se kuha 10-15 minuta u 1 šalici crnog vina. Piju se 2-3 šalice dnevno.

Travarica od petoliske puzave preporučuje se osobama sa slabom probavom te općenito starijim osobama. Pravi se tako što se u staklenu posudu poširokog grla stavi 40 g isjeckanog korijena od petoliske, 40 g korijena poljske steže, 25 g korijena bibernele (bedrenice), šaka pelina i 200 zrna istucanih svježih smrekovih boba, to se sve prelije sa 1,5 l prepečene rakije, dobro zatvori i ostavi na suncu 6-8 sedmica. Može se konzumirati prije odlaska na spavanje, po 30 kapi ove rakije na kocki šećera, sa malo vode. Ova rakija osim što pospješuje probavu, jača krv i grije želudac. Onima koji ne podnose rakiju, preporučuje se da na ovu količinu ljekovitog bilja stave 5-6 litara vina koje se procijedi nakon 6-8 sedmica i dnevno pije po 2-3 male čašice.

(Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...