Preporuke: Kako upotrijebiti kokosovo ulje za rast i jačanje kose

kosa tretman il7F

Lijepa kosa je zdrava kosa, a uz to bujna i sjajna. Ono što će vam pomoći da i vaša kosa bude takva, jeste kokosovo ulje. 'Stazama zdravlja' već je pisao o blagodatima kokosovog ulja, dok ovom prilikom pažnju usmjeravamo prema svojstvu kokosovog ulja da nam učini kosu zdravijom i ljepšom.

Kokosovo ulje utiče na kosu i vlasište svojim antibakterijskim i antifugalnim svojstvima i bogatstvom minerala i vitamina – kokodovo ulje jednostavno je 'super-hrana' za kosu.

Rast kose potaknut ćete korištenjem kokosovog ulja, utrljavajući ga masiranjem vlasišta dva puta sedmično. Poboljšati ćete cirkulaciju i hidrataciju vlasišta, a kokosovo ulje sadrži i bitne proteine koji kosu čuvaju od pucanja.

Osobe koje pokušavaju spriječiti i zaustaviti gubitak kose u tjeme trebaju utrljavati ugrijano kokosovo ulje, lagano masirajući tjeme, jer na taj način ono dopier duboko u folikulu, jača i hrani kosu.

Maksimalni rezultati učinka kokosovog ulja na kosu i vlasište postižu se, dakle, toplim (ugrijanim) uljem i blagim masiranjem vlasišta uljem. Masaža treba da traje najmanje 5 minuta. Ulje treba ostaviti u kosi barem sat vremena, a ukoliko ste u mogućnosti i par sati. Kosu i vlasište potom treba isprati blagim šamponom (sa prirodnim ekstraktima). Bitno je kosu pravilno isprati jer nepravilnim pranjem kose začepljate pore i pomažete oštećenjima kose.

Pored pozitivnog djelovanja na rast kose i zdravlje vlasi, smatra se da je kokodovo ulje vrlo učinkovito sredstvo protiv ušiju, kao i za liječenje akni koje se mogu pojaviti na koži glave. Ovo ulje će vam pomoći da se riješite peruti, hidratizirat će vašu kožu. Pored preporuke za njegovo korištenje kao što je ovde navedeno, takođe se preporučuje da sredstva za kosu koja kupujete birate tako što ćete provjeriti da sadrže kokosovo ulje.

(Priredio: Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...