Aloa vera za njegu kože: Kako da napravite sapun koji će regenerisati kožu i dati joj svježinu

sapun od aloe 01a

Vjerovatno vam je poznato kako aloa vera ima blagotvoran učinak na kožu. Njeguje je, djeluje antibakterijski, tretira rane, akne, čak prema nekim navodima i psorijazu. Lako prodire u kožu osvježavajući je, potiče rast novih stanica i izmjenu starih, odgađa pojavu sitnih bora i zbog svega navedenog čest je sastojak u sredstvima za njegu kože.

Sapun od ove biljke odličan je za čišćenje kože lica, protiv akni i loše pigmentacije, omekšava kožu i daje joj mladolik izgled. Ali umjesto da kupujete sapune koji 'dolaze' sa raznim hemikalijama, možete probati napravit i kod kuće prirodni sapun.

Izrada sapuna uključuje dva glavna sastojka: ulje i lužinu (natrijev hidroksid). Sve što treba učiniti jeste dopustiti ovim sastojcima da kroz proces nazvan saponifikacija – naprave proizvod poznat kao sapun. Prije nego počnete praviti sapun od aloa vere, objasniti ćemo kako da napravite sapun uopšte:

Obavezno koristite rukavice kada radite sa natrijevim hidroksidom kako bi izbjegli opekotine.

Za početak uspite malo vode u posudu i dodajte četvrtinu šalice lužine (natrij hidroksida) miješajući kašikom (nemetalnom). Pazite da ne udišete isparenja. Pustite neko vrijeme da odstoji. Sa druge strane uzmite ulje – litar ulja od kombinacije maslinovog, kokosovog, bademovog i suncokretovog (po mogućnosti), te ga zagrijte u mikrovalnoj pećnici na oko 120 stepeni C, otprilike minut vremena. Nakon toga ga ohladite na 95 do 105 stepeni C. Temperatura je jako bitna, tako da pazite na ovaj raspon temperature. Polako dodajte lužinu uljima i miješajte punih pet minuta. Smjesa će posvijetliti i zgusnuti se. Po želji možete dodati eterična ulja, prirodne boje i temeljito promiješati u smjesi. Sada uzmite kalupe i ulijte smjesu u njih, poklopite ih sa plastičnom folijom i zamotajte u ručnik kako bi se zadržala toplota. Nakon 24 sata provjerite sapun, ako je još uvijek topao i mekan, ostavite još 12 do 24 sata da odstoji. Nakon što dobijete sapun čuvajte ga u voštanom papiru ili drugoj hermetički zatvorenoj posudi.

Kako sapunu dodati aloa veru?

Uklonite pulpu aloa vere sa lista biljke i izmiksajte dok ne postane tečna.

Sok od aloe možete dodati u vodu prije nego što joj dodate lužinu (početak spravljanja sapuna). Drugi način jeste da dodate sok aloe nakon što ste dodali ulje u lužinu. Drugi način je preporučen jer će, kako se navodi, aloa zadržati na taj način više korisnih sastojaka. U najgorem slučaju, ukoliko nemate vremena ili mogućnosti da se posvetite izradi sopstvenog sapuna, možete kupiti gel aloe i dodati u rastopljen prirodni blagi sapun (zagrijavanjem, stapanjem i hlađenjem u kalupima).

Sapun od aloe imati će većinu ako ne i sve sastojke ove biljke – važne miberale poput cinka, antioksidante, vitamine A, C i E, antihistaminike, tako da će regenerisati kožu, odbraniti je od infekcija antimikrobnim i antivirusnim svojstvima, pružiće vam zdravu, lijepu i mladoliku kožu.

(Izvor: StyleCraze / prilagodio: Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...