Jagorčevina - kako koristiti vjesnika proljeća u ljekovite svrhe

jagorcevina vjesnik proljecaJagorčevina je jednogodišnja biljka koja cvjeta u rano proljeće. Već se može uočiti na livadama, proplancima, vašem vrtu.

Osim što ukrašava prirodu, jagorčevina se može koristiti i u ljekovite svrhe. Poznato je da ublažava bol, olakšava iskašljavanje sluzi iz bronhija, koristi se kod nesanice, nervih oboljenja, reumatskih te srčanih oboljenja.

U ljekovite svrhe, od jagorčevine se koristi i cvijet, i list, kao i korijen.

Za olakšavanje upale pluća i bronhitisa, preporučuje se čaj od korjena jagorčevine, koji se priprema tako što se pomiješa 10 g korjena jagorčevine, ploda anisa, kamilice i lista bijelog sljeza, i po 20 g korjena sladića i majčine dušice. Kašiku ove mješavine preliti šoljim ključale vode, ostaviti da odstoji 20 minuta, procijediti i popiti (najviše 3 šolje čaja dnevno).

Za nesanicu se priprema mješavina čaja od 50 g jagorčevine, 25 g lavande, 10 g kantariona i 5 g korjena vajerije. Na punu kašikicu mješavine sipati jednu šolju vrele vode i ostaviti da odstoji oko 3 minuta. Čaj treba piti dok je vruć, gutljaj po gutljaj. Takođe je preporučljiv u slučaju migrene, srčanih oboljena, izbacivanja bubrežnog kamenca te nedovoljne snabdjevenosti srca kisikom.

Za otklanjanje proljetnog umora preporučuje se čaj od 50 g jagorčevine, 50 g pupoljaka cvijeta od zove, 15 g koprive i 15 g korjena maslačka. Punu kašikicu ove mješavine preliti sa jednom šoljom vrele vode i ostaviti da odstoji par minuta.

Napomena: Kod nekih osoba čaj od jagorčevine može izazvati alergiju, dok će veća količina mladih listova ove boljke izazvati želučane tegobe, pa se ne preporučuje osobama sa osjetljivim želucem ili oboljenjem na istom. Takođe se ne preporučuje trudnicama i dojiljama zbog saponina, koji može uzrokovati neželjene posljedice.

(Izvor: AGRO-EKO Magazin)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...