Najbolje metode za čišćenje pluća

zdravlje ilustracija 980421

Pluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom telu. Čišćenje pluća od toksina i katrana iz cigareta omogućava povećanje kapaciteta pluća, smanjuje rizik od oboljevanja od raka i potpomaže sveukupnom zdravlju disajnog trakta. Čišćenje pluća je jednako važno za pušače, pasivne pušače i ljude koje žive u regionima sa zagađenim vazduhom. U ovom tekstu vam predstavljamo četiri osnovna načina.

Inhalacija eteričnim uljima

Inhalacija eteričnim uljima pomaže brzom čišćenju pluća i uklanja problem viška sluzi. Redovno (2 do 3 puta nedeljno) možete udisati eterična ulja ruzmarina, eukaliptusa, nane... Priprema je jednostavna. Prvo zagrejte vodu u šerpi i dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Udisanje pare će vas opustiti i osloboditi problema sa disanjem.

Vežbe disanja

Jedan od najboljih načina za čišćenje pluća su vežbe disanja. Duboko disanje je odličan način za detoksifikaciju pluća.

Promena ishrane

Čišćenje pluća zahteva i promenu načina ishrane. Zdrava ishrana pokreće mehanizme za jačanje imuniteta i čišćenje tela. Povećana hidratacija je preporučljiva tokom perioda čišćenja. Za zdrava pluća, pojedine namirnice su od vitalnog značaja:

  • Čili: Čili je ljuta hrana koja pomaže u razlaganju sluzi u plućima, Kada jedete ljutu hranu ona razlaže sluz i tako olakšava iskašljavanje.
  • Voda: Voda je najbolji 'čistač' organizma. Možete je unositi putem kafe i sokova. Najbolje je koristiti čistu vodu. Najbolji način očuvanja zdravlja je hidratacija jer voda ubrzava proces detoksifikacije tela.
  • Crni luk: Crni luk je univerzalna hrana kada pričamo o zdravim namirnicama. Sadrži mnogo veoma važnih hranljivih sastojaka. Crni luk sprečava mnoge bolesti, uključujući rak pluća i infekcije. Takođe uklanja toksine iz tela i pomaže u smanjenju količine sluzi u plućima.
  • Đumbir: Ovo moćno oružje u borbi protiv bolesti možete koristiti na mnogo načina. Đumbir se može koristiti za detoksifikaciju pluća. Đumbirov čaj sa limunom ubrzava čišćenje toksina iz dušnika i omogućava lakše disanje. Od đumbira možete napraviti kupku koristeći začinjeni đumbir koja će trajati 20 minuta. Ova kupka potpomaže detoksifikaciju tako što pojačava znojenje i širenje pora. Para koju ćete tom prilikom udahnuti će olakšati disanje.

Šta izbegavati tokom perioda čišćenja pluća?

Tokom perioda čišćenja bitno je izbegavati prerađenu hranu. Ovo se posebno odnosi na mleko i mlečne prerađevine, belo brašno i šećer jer potpomažu stvaranju sluzi u plućima. Oslobodite se cigareta i stresa. Izbegavajte provođenje vremena u zadimljenim prostorijama.

Stazama Zdravlja


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...