Sirup od koprive: Čistač krvi i odlična pomoć kod mnogih bolesti

nettle35465khb

Tradicionalni sirup od koprive se koristi od davnina za čišćenje krvi. Ovaj sirup je odličan za osobe koje pate od reumatskog artritisa i anemije jer je kopriva puna gvožđa. Pomaže i osobama koje imaju astmu ili probleme sa kožom. Takođe, dobar je i za respiratorne i urinarne probleme kao i za prevenciju i sprečavanje gubitka kose. Ne mora se uvek razblaživati sa vodom jer se može, na primer, koristiti kao namaz za palačinke.

Donosimo vam dva recepta za sirup od koprive. Jedan je veoma jednostavan za spremanje. Drugi uključuje dodavanje meda i limuna.

Jednostavni recept za sirup od korive

Potrebno:

  • 1 kg lišća mlade i sveže korpive
  • 2,5 l vode
  • 2,5 kg šećera (500 g na svakih 500 ml vode)

Dobro oprati i sabiti lišće pa ga staviti u vodu. Staviti da vri na vatri tokom jednog sata uz često dodavanje vode. Zatim ocediti tečnost i dodati šećer uz stalno mešanje dok se u potpunosti ne rastopi. Sipati sirup u staklenu flašu i dobro zatvoriti.

Kopriva, med i limun

Ovaj recept se koristi za pravljenje sirupa sa povećanom efikasnošću koja se postiže dodavanjem meda i limuna.

Potrebno:

  1. 400 g lišća mlade i sveže korpive
  2. isceđen sok od šest ovećih limuna
  3. 200 g of smeđeg šećera
  4. 5 kašika livadskog meda
  5. 1 l filtrirane vode

Staviti lišće koprive u keramičku posudu i sipati vodu. Pritisnuti lišće težom čašom ili teglom. Ostaviti da odstoji deset minuta. Staviti da vri na vatri tokom jednog sata uz često dodavanje vode. U ohlađen sirup dodati limun i med. Procediti sirup i sipati ga u čistu flašu koju je potrebno dobro zatvoriti čuvati je na hladnom i tamnom mestu.

Umesto šećera, u ovom receptu se može koristiti i med.

Osvežavajuće piće se dobija dodavanjem ¾ vode na ¼ sirupa. Ovaj sirup treba potrošiti pre isteka šest meseci.

(izvor: Paths2Cure)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...