Od zelene salate do kelja: Koristi ishrane zelenišom

greens

Moderna nauka je definitivno dokazala da su naši preci bili u pravu da je zeleniš fabrika hranljivih sastojaka i da je povrće jedno od najhranljivijih vrsta namirnica na planeti. Savremenim načinom merenja, moderna nauka je u mogućnosti da izmeri tačnu sadržinu svakog hranljivog sastojka koji se nalazi u namirnicama. Otkrili su da je zeleniš, pored ostalih hranljivih sastojaka, bogat vitaminom A i C, beta-karotenom, folnom kiselinom, kalcijumom i hlorofilom.

Zlatno pravilo za hranljivost zeleniša je: što tamniji listovi, to više hranljivih sastojaka. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko grupa:

1. Zelene salate

Sastav zelenih salata je primarno voda. Ona poseduje ekstremno malo kalorija i popularna je u dijetama. Iako nije među najhranljivijim predstavnicima ove vrste povrća, ona je dobra i zdrava hrana.

2. Tamnolisni zeleniš

Tamnolisni zeleniši su prave fabrike hranljivih sastojaka u svetu biljaka. Bogati su mineralima kao što si kalcijum, gvožđe i magnezijum kao i antioksidansima koji pomažu zdravlje ćelija. Ova grupa fantastičnih biljaka pojačava kardiovaskularni sistem, puna je vlakana i ima antiupalna svojstva. Neke od najpopularnijih u svetu su kelj, slačice, spanać i blitva.

3. Kupus i kupusoliko povrće

Kupus, kao i njemu srodno povrće je veoma bogato hranljivim sastojcima. Kupus sadrži visok procenat vlakana koja pomažu probavu i korisne bakterije u probavnom sistemu. Popularan je jer sadrži najveću količinu fitohemikalija sa antikancerogenim dejstvom od bilo kog drugog povrća. Fitohemikalije iz kupusa pojačavaju antioksidansne sisteme odrganizma i čiste organizam od toksina, štetnih hemikalija i hormona. Kupus je bogat vitaminom C, B6, biotinom, kalijumom, folnom kiselinom i drugim mineralima dobrim za zdravlje. Ostale kupusolike biljke su brokoli, brokolini i rapini.

4. Samonikle zelene biljke

Traganje za hranom u prirodi postaje sve popularnije i to sa razlogom. Često možete naći 'korov' u dvorištu ili na pijacama koje je veoma zdravo. U ove biljke ne spada samo korov već i lekovito i hranljivo bilje. Često se od ovih biljaka može iskoristiti sve - listovi, svetovi i koren. Potreban je oprez i znanje o biljkama pre nego se upustite u ovu zdravu avanturu. Najpopularnije smonikle zelene biljke su maslačak i jestivi prkos (portulaca sativa).

5. Bilje

Bilje je uglavnom lisnato i zeleno, pa iz tog razloga ćemo ga uvrstiti u ovaj spisak, Bilje su aromatične biljke koje se koriste kao pomoć varenju i kao lek za probavne tegobe. Dodavanje svežeg i sušenog bilja u hranu je najlakši, najbrži i najzdraviji način da hrani pojačate ukus, raznovrsnost i hranljivi sastav. Ako vas brine unošenje previše soli, šećera i drugih aditiva, okrenite se bilju.

Napomena: osobe koje koriste antikoagulanse ne smeju koristiti u ishrani spanać, brokule, salatu, kupus, jer su bogati vitaminom K.

(izvor: Paths2Cure)


 

Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...