Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Od zelene salate do kelja: Koristi ishrane zelenišom

greens

Moderna nauka je definitivno dokazala da su naši preci bili u pravu da je zeleniš fabrika hranljivih sastojaka i da je povrće jedno od najhranljivijih vrsta namirnica na planeti. Savremenim načinom merenja, moderna nauka je u mogućnosti da izmeri tačnu sadržinu svakog hranljivog sastojka koji se nalazi u namirnicama. Otkrili su da je zeleniš, pored ostalih hranljivih sastojaka, bogat vitaminom A i C, beta-karotenom, folnom kiselinom, kalcijumom i hlorofilom.

Zlatno pravilo za hranljivost zeleniša je: što tamniji listovi, to više hranljivih sastojaka. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko grupa:

1. Zelene salate

Sastav zelenih salata je primarno voda. Ona poseduje ekstremno malo kalorija i popularna je u dijetama. Iako nije među najhranljivijim predstavnicima ove vrste povrća, ona je dobra i zdrava hrana.

2. Tamnolisni zeleniš

Tamnolisni zeleniši su prave fabrike hranljivih sastojaka u svetu biljaka. Bogati su mineralima kao što si kalcijum, gvožđe i magnezijum kao i antioksidansima koji pomažu zdravlje ćelija. Ova grupa fantastičnih biljaka pojačava kardiovaskularni sistem, puna je vlakana i ima antiupalna svojstva. Neke od najpopularnijih u svetu su kelj, slačice, spanać i blitva.

3. Kupus i kupusoliko povrće

Kupus, kao i njemu srodno povrće je veoma bogato hranljivim sastojcima. Kupus sadrži visok procenat vlakana koja pomažu probavu i korisne bakterije u probavnom sistemu. Popularan je jer sadrži najveću količinu fitohemikalija sa antikancerogenim dejstvom od bilo kog drugog povrća. Fitohemikalije iz kupusa pojačavaju antioksidansne sisteme odrganizma i čiste organizam od toksina, štetnih hemikalija i hormona. Kupus je bogat vitaminom C, B6, biotinom, kalijumom, folnom kiselinom i drugim mineralima dobrim za zdravlje. Ostale kupusolike biljke su brokoli, brokolini i rapini.

4. Samonikle zelene biljke

Traganje za hranom u prirodi postaje sve popularnije i to sa razlogom. Često možete naći 'korov' u dvorištu ili na pijacama koje je veoma zdravo. U ove biljke ne spada samo korov već i lekovito i hranljivo bilje. Često se od ovih biljaka može iskoristiti sve - listovi, svetovi i koren. Potreban je oprez i znanje o biljkama pre nego se upustite u ovu zdravu avanturu. Najpopularnije smonikle zelene biljke su maslačak i jestivi prkos (portulaca sativa).

5. Bilje

Bilje je uglavnom lisnato i zeleno, pa iz tog razloga ćemo ga uvrstiti u ovaj spisak, Bilje su aromatične biljke koje se koriste kao pomoć varenju i kao lek za probavne tegobe. Dodavanje svežeg i sušenog bilja u hranu je najlakši, najbrži i najzdraviji način da hrani pojačate ukus, raznovrsnost i hranljivi sastav. Ako vas brine unošenje previše soli, šećera i drugih aditiva, okrenite se bilju.

Napomena: osobe koje koriste antikoagulanse ne smeju koristiti u ishrani spanać, brokule, salatu, kupus, jer su bogati vitaminom K.

(izvor: Paths2Cure)


 

Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...