Kim - začin koji efikasno reguliše probavu i potiče funkcije jetre i bubrega

kim

Kim je jedan od najboljih začina za terapeutsku upotrebu kod poremećaja varenja kao što su loša probava, dispepsija, stomačni grčevi, gastritis, nadimanje, zatvor, mučnina i flatulencija. Kim poseduje značajnu količinu vitamina E, A i B-kompleksa i odličan je izvor minerala kao što su cink, selen, gvožđe, bakar, kalcijum i mangan.

Kim pomaže telu da bolje apsorbuje i iskoristi hranljive sastojke. Poseduje i antikancerogena i antitumorna svojstva i dokazano je da smanjuje rizik od oboljevanja od tumora stomaka, debelog creva i jetre. Kim detoksifikuje telo pojačavajući funkcije jetre i bubrega. Pomaže kod prehlade, gripa, nesanice, astme, upale pluća, hroničnog bronhitisa, grčeva u mišićima i artritisa.

Mnoga lekovita svojstva semena kima se mogu pronaći u njegovom esencijalnom ulju koje sadrži kuminaldehid i timol. Ovi sastojci održavaju zdrav imuni, respiratorni, cirkulatorni, reproduktivni, limfni i probavni sistem.

Kod trudnica i porodilja, kim uklanja jutarnju mučninu i pojačava lučenje mleka.

Čaj od kima se može napraviti tako što se tokom deset minuta prokuvaju dve šolje vode sa dve do tri kašike semena kima. Čaj ohladiti i piti u malim gutljajima tokom dana. Čaj od kima daje energiju i pojačava metabolizam pa se može koristiti i za mršavljenje.

U davnim vremenima, semenke kima su bile na ceni zbog svog dobrog uticaja na probavu i korišćene su tokom ceremonijalnih gozbi za pročišćavanje i obnavljanje tela.

Za spoljašnju upotrebu, mrvljeni kim ili prah od kima pomešan sa kokosovim ili maslinovim uljem se može koristiti za plihove, ogrebotine, opekotine, ujede insekata za dezinfekciju i smirivanje kože.

Ubacivanje kima u ishranu će se svakako isplatiti dobrim zdravljem i urednom probavom.

(izvor: Paths2Cure)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...