Šljiva: domaća kraljica voća koja leči mnoge bolesti

sljiva

Šljiva je slatko, sočno i niskokalorično voće koje je generator vitamina, minerala, antioksidanasa i fitonutritijenata. Odličan je izvor vitamina A, C, B6 i K i minerala kao što je bakar, mangan, kalijum, fosfor i magnezijum. Magnezijum u šljivi je prirodno sredstvo za smirenje koje smiruje nerve i prirodni je katalizator za normalizovanje REM faze sna.

Neke od prednosti redovne upotrebe šljive uključuju poboljšan vid, sjajnu kožu, zdravu funkciju mozga, regulisanje probavnog trakta, smanjenje upala, otpornost na prehlade i infekcije kao i poboljšan metabolizam.

Šljive su posebno dobre kod poremećaja u varenju kao što su sindrom iritiranih creva, gastritis i zatvor. Takođe su odlične za autoimune bolesti kao što su sindrom hroničnog umora, hronična opstruktivna bolest pluća, reumatski artritis, fibromalgija, Rajnaudova bolest, kardiopatija, lupus, vertigo i kolitis.

Za najbolji ukus šljive potrebno je sačekati da šljiva potpuno sazri i da bude meka na dodir.

Šljiva dolazi u raznim bojama, od tamno ljubičaste do žuto crvene. Ukus može varirati od slatkog preko oporog do bogatog. Mogu biti odličan dodatak salatama, frapeima i sokovima.

(izvor: Paths2Cure)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...