Šipurak – za pravilan rad štitne žlezde i jačanje imunog sistema

rose hips

Šipurak je izuzetno lekovito voće koje obilno raste u prirodi i u baštama.

Plod divlje ruže je prepun vitamina C, E i K i koristi se kao preventiva i lek za infekcije bešike, bubrega, respiratornih organa i sinusa kao i za lečenje prehlada i gripa. Šipurak ublažava upale vezane za autoimune bolesti kao što su artritis i fibromialgija. Ovi plodovi pospešuju varenje, imaju laksativni efekat i sprečavaju zadržavanje tečnosti i oticanje. Poznati su i kao preventiva vrtoglavice i posledica vertiga.

Šipurak je dobar za ženske reproduktivne organe i ima sposobnost regulisanja inteziteta menstrualnog krvarenja, ublažava menstrualne bolove i sprečava poremećaje u grudima. Takođe čisti i obnavlja krv i limfni sistem što je dobro kao preventiva za bolesti povezane sa stresom. Odličan je za jačanje cirkulatornog, respiratornog i probavnog sistema. Šipurak pomaže pravilan rad štitne žlezde, organa specijalizovanog za održavanje optimalnog imunog sistema.

Ako imate sreće pa u svojoj bašti ili okolini imate šipurak, sačekajte da bude mekan na dodir pre branja. Plod se može jesti sirov ili sušen za kasniju upotrebu. Čaj od šipurka je odličan način da ovu neverovatnu namirnicu uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.

(izvor: Paths2Cure)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...