Četrnaest znakova koji ukazuju na netoleranciju na gluten

gluten-intolerance01

Keratosis Pilaris, poznatija kao 'pileća koža' na zadnjoj strani ruku, je nedostatak masnih kiselina i vitamina A uzrokovanog lošom apsorpcijom masti usled oštećenja creva glutenom.

Osetljivost na gluten je u stvari autoimuna bolest koja stvara upale u telu, koje zatim vode ka mnogim problemima i bolestima. Da bi se oslobodili bolesti, potrebno je usredsrediti se na koren problema, što u sledećim slučajevima može biti netolerancija na gluten.

 1. Bol u zglobovima
 2. Loša apsorpcija vitamina
 3. Osipi na koži
 4. Migrene
 5. Problemi sa probavom
 6. Promene raspoloženja, anksioznost ili manjak koncentracije
 7. Hronični umor
 8. Fibromialgija
 9. Disbalans hormona ili neplodnost
 10. Neurološki problemi kao što su vrtoglavica ili nedostatak balansa
 11. Akne u odraslom dobu
 12. Buđenje sa osećajem slabosti i celodnevna iscrpljenost
 13. Netolerancija na laktozu
 14. Česte glavobolje i migrene

'The New England Journal of Medicine' je objavio 55 bolesti koje mogu biti uzrokovane prisustvom glutena u ishrani među kojima su: osteoporoza, sindrom upaljenih creva, anemija, kancer, sindrom nadraženih creva, artritis, lupus, multipla skleroza... Gluten se povezuje i sa mentalnim i neurološkim bolestima kao što su anksioznost, depresija, šizofrenija...

Naravno, ovo ne znači da je svaki slučaj mentalnih bolesti i kancera ili bilo kog drugog pomenutog poremećaja uzrokovan glutenom ali je vrlo bitno obratiti pažnju na gluten kao mogući uzročnik bolesti.

Šta da radim ako imam neke od nabrojanih problema?

Potrebno je posetiti izabranog lekara i tražiti test na netoleranciju na gluten. Ukoliko test pokaže da ste netolerantni na gluten potrebno ga je izbaciti iz ishrane.

(izvor: Paths2Cure)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...