Kivi – vitaminska 'bomba' koja sprečava bolesti srca, osteoartitis, aterosklerozu, astmu, reumatski artritis, makularnu degeneraciju...

kiwifruit01541

Kivi je voće koje sadrži izuzetno veliku količinu vitamina C, više i od pomorandže. Sadrži i velike količine vitamina E, A i K kao i flavonoide, antioksidante i minerale magnezijum, kalijum i gvožđe.

Posebno je blagotvoran za respiratorni sistem jer smanjuje dužinu prehlada a deluje kao i prevencija astme, škripanja u plućima i kašlja. Kivi poseduje antiupalna svojstva što je dobro za osobe koje bole od autoimunih bolesti kao što su lupus, fibromijalgija i lajmska bolest.

Seme kivija je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i može pomoći u prevenciji poremećaja pažnje i autizma kod dece. Sadrži slične enzime kao papaja i ananas koji su korisni u pravilnom radu digestivnog sistema.

Dokazano je da kivi štiti DNK od mutacija što je veoma bitno u prevenciji od bolesti kao što su ateroskleroza, bolesti srca, osteoartritis, astma, reumatski artritis i kancer. Kivi je poznat i po sprečavanju gomilanja natrijuma u organizmu pa tako može smanjiti nadutost, oticanje i zadržavanje vode u telu.

Dobar je i za zdravlje očiju i kao prevencija makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem. Jako je dobar za osobe sa slabim i osetljivim imunim sistemom jer sprečava infekcije uha, grla i nosa.

Kivi je od pomoći i dijabetičarima jer održava nivo šećera u krvi, kao i za kardiovaskularno zdravlje jer smanjuje nivo triglicerida i masnoće u krvi. Kivi sadrži sastojke koji deluju kao razređivači krvi, slično aspirinu, i na taj način sprečava začepljena u cirkulatornom sistemu koja mogu dovesti do šloga ili srčanog udara.

Najčešća vrsta kivija koju možemo naći je zeleni kivi a postoji i ukusnija vrsta koja se zove zlatni kivi, nazvana tako zbog zlatne boje mesa koja je dosta slađa i manje kiselog ukusa.

Kivi posle kupovine treba ostaviti da dozri sve dok ne postane mekan na dodir.

(izvor: Paths2Cure)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...