Brusnica – bobica koja sprečava rast ćelija raka

brusnica il454

Brusnicu su u davnim vremenima koristili starosedeoci Amerike kao lek za mnoga stanja, između ostalog za upalu urinarnog trakta. U poslednje vreme je vrlo popularan sok od brusnice. Osim toga, ovaj se dragoceni plod može koristiti u svežem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njime se mogu pripremati različita ukusna jela.

Brusnica je, nutricionistički gledano poseban plod bogat različitim zaštitnim sastojcima, uz klasične vitamine i minerale te druge hranljive sastojke (vitamini A i C, kalijum i biljna vlakna). U njima su otkriveni brojni bioflavonoidi (kvercetin) koji imaju snažno antioksidantno delovanje, čime smanjuju rizik oboljevanja od različitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog creva). Neki su laboratorijski eksperimenti pokazali da brusnica svojim bioflavonoidima ne samo da sprečavaju rast ćelija raka već i njihovo metastaziranje.

Antioksidansi pomažu i pri prevenciji određenih faktora koji podstiču nastanak kardiovaskularnih bolesti. Hipurična kiselina koja se takođe nalazi u brusnici predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnici pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifugalna svojstva.

Antocianini i proantocijanidi iz brusnice, osim antikancerogenog delovanja, pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid. Brusnica uz sve to deluju i na sniženje glukoze u krvi što je posebno korisno za dijabetičare.

Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova u svakom je slučaju upala urinarnog trakta, budući da flavonoidi iz brusnice imaju posebno antibakterijsko delovanje baš u tom delu tela zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.

Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnice uništavaju helicobacter pylori, bakteriju koja je u najvećem procentu uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnica uništava bakterije koje su naseljene u ustima i koje inače vremenom dovode do raznih bolesti zuba i desni.

Recepti:

1. Sok: na tri kilograma bobica dodati litar vode i kuvati dok im pokožica ne ispuca. Zatim propasirati i sok procediti kroz gazu ili cediljku. U litar soka uliti 250g šećera i kuvati dva minuta, uz odstranjivanje pene. Vreli sok sipati u zagrejane flaše i sterilisati ga na 90c petnaest minuta.

2. Čaj protiv reumatizma: kašiku osušenog lišća preliti sa 4dl prokuvane vode. Preporučuje se da se pije tri šoljice dnevno najduže tokom tri nedelje a potom treba napraviti pauzu.

Napomena: ne treba piti čaj od ove biljke i istovremeno uzimati hranu ili lekove koji povećavaju kiselost urina.

(izvor: Zdravlje&bilje)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...