Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Brusnica – bobica koja sprečava rast ćelija raka

brusnica il454

Brusnicu su u davnim vremenima koristili starosedeoci Amerike kao lek za mnoga stanja, između ostalog za upalu urinarnog trakta. U poslednje vreme je vrlo popularan sok od brusnice. Osim toga, ovaj se dragoceni plod može koristiti u svežem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njime se mogu pripremati različita ukusna jela.

Brusnica je, nutricionistički gledano poseban plod bogat različitim zaštitnim sastojcima, uz klasične vitamine i minerale te druge hranljive sastojke (vitamini A i C, kalijum i biljna vlakna). U njima su otkriveni brojni bioflavonoidi (kvercetin) koji imaju snažno antioksidantno delovanje, čime smanjuju rizik oboljevanja od različitih karcinoma (posebno se spominju rak dojke i rak debelog creva). Neki su laboratorijski eksperimenti pokazali da brusnica svojim bioflavonoidima ne samo da sprečavaju rast ćelija raka već i njihovo metastaziranje.

Antioksidansi pomažu i pri prevenciji određenih faktora koji podstiču nastanak kardiovaskularnih bolesti. Hipurična kiselina koja se takođe nalazi u brusnici predstavlja prirodni antibiotik, tako da se brusnici pridodaju ne samo antibakterijska, već i antifugalna svojstva.

Antocianini i proantocijanidi iz brusnice, osim antikancerogenog delovanja, pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid. Brusnica uz sve to deluju i na sniženje glukoze u krvi što je posebno korisno za dijabetičare.

Najvažnija stanja kod kojih se preporučuje svakodnevna upotreba tih izuzetnih plodova u svakom je slučaju upala urinarnog trakta, budući da flavonoidi iz brusnice imaju posebno antibakterijsko delovanje baš u tom delu tela zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.

Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnice uništavaju helicobacter pylori, bakteriju koja je u najvećem procentu uzročnik čira na želucu. Osim toga, brusnica uništava bakterije koje su naseljene u ustima i koje inače vremenom dovode do raznih bolesti zuba i desni.

Recepti:

1. Sok: na tri kilograma bobica dodati litar vode i kuvati dok im pokožica ne ispuca. Zatim propasirati i sok procediti kroz gazu ili cediljku. U litar soka uliti 250g šećera i kuvati dva minuta, uz odstranjivanje pene. Vreli sok sipati u zagrejane flaše i sterilisati ga na 90c petnaest minuta.

2. Čaj protiv reumatizma: kašiku osušenog lišća preliti sa 4dl prokuvane vode. Preporučuje se da se pije tri šoljice dnevno najduže tokom tri nedelje a potom treba napraviti pauzu.

Napomena: ne treba piti čaj od ove biljke i istovremeno uzimati hranu ili lekove koji povećavaju kiselost urina.

(izvor: Zdravlje&bilje)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...