Banane – sprečavaju razvoj virusa, održavaju zdravim probavni trakt, korisne kod hroničnih bolesti

bananas0144

Banane su jedno od najhranljivijih i najlekovitijih voća koja su lako dostupna.

Sadrže 76% vode i pune su vitamina kao što su C i B6, kao i minerala kalijuma, bakra i mangana. Ovaj visoki odnos vode i hranljivih materija čini banane hranom punom elektrolita i idealne su za ljude koji se bave sportom i za one koji su u pokretu.

Banane su odlična 'hrana za mozak', odlične su za ljude koji se bave misaonim poslovima i poznate su kao pomoć u izgradnji mišića i jačanju nervnog sistema. Banane sadrže snažne antigljivične i antibiotske sastojke kao i proteazne inhibitore što može pomoći u sprečavanju razvoja virusa. Ovo ih čini veoma korisnim za hronične bolesti kao što su herpes zoster, parkinsonovu bolest, multipla skleroza, artritis, sindrom hroničnog umora i lupus.

Banane su odlična hrana za smanjivanje nivoa visokog krvnog pritiska i za bolesti kao što su sindrom iritiranih creva, dijareja, ateroskleroza, osteoporoza, bolesti koronarnih arterija, Kronova bolest, šlog, neurološke bolesti i kancere bubrega, debelog creva i pluća.

Takođe, banane sadrže visok novi fruktooligosaharida koji zajedno sa insulinom poboljšavaju apsorpciju i iskorišćavanje hranljivih sastojaka. One pomažu i prirodne acidophilus bacteria koje se nalaze u crevima i na taj način održavaju zdravlje i pravilnu funkciju probavnog trakta kao i imunog sistema. Banane mogu sprečiti pojavu čireva jer jačaju površinske ćelije i pojačavaju membranu koja štiti tkivo od želudačne kiseline i pepsina koji su dva glavna uzroka za pojavu čireva.

Pravi su izbor za ishranu sportista jer vraćaju potrošenu energiju i revitalizuju telo. Banane su bogate amino kiselinom zvanom triptofan koja pomaže kod problema sa spavanjem i koja reguliše cikluse spavanja.

Banane možete izblendirati sa malo vode i tako dobiti kremasto 'mleko' koje ne sadrži mlečne proizvode i koje je hipoalergeno. Banana 'mleko' je odlična alternativa za decu i odojčad koja su alergična na mlečne proizvode i sojine proteine. Banane se mogu iseći na kolutove koji se mogu zamrznuti i kasnije izblendirati u sladoled bez mleka i masnoća.

Treba jesti zrele banane što se vodi po tome da se kora lako ljušti a voće ima sladak, kremasti ukus. Zelene banane mogu izazvati zatvor i ostale nepovoljne reakcije. Banane su odlična lekovita hrana koja je odličan dodatak zdravoj ishrani. Banane možete kupiti u lokalnoj piljarnici i prodavnicama zdrave hrane.

Stazama zdravlja


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...