Upotreba runjike i recept za lečenje oticanja i protiv zadržavanja vode

runjika ils

Runjika je sitna zeljasta biljka ovalnih listova i jezičastih žutih, narandžastih, crvenih ili žućkastobelih cvetova. Cveta od maja do septembra, a raste u šumama i na planinskim područjima, a može se uzgajati iz semena u proleće. Uspeva na gotovo svakom tipu dobro dreniranog tla, na sunčanom ili lagano zasenjenom mesto. Ako je gajite, činite to u neuređenom delu baštenskom prostora.

U lekovite svrhe se koristi cela biljka. Bere se odmah posle cvetanja, pa se suši. Od osušene biljke se prave oparci, prašak i suvi ekstakti.

Runjika sadrži kumarine, koji imaju antibiotski učinak, zatim flavonoide, koji povoljno deluju na krvotok, te fenole, materije koje imaju protivupalna i antiseptička svojstva.

Runjika se najčešće koristi u obliku oparka kod zadržavanja vode i oticanja u donjim delovima tela. Ponekad se upotrebljava za spoljnu upotrebu u lečenju rana, a može se koristiti i za lečenje bolesti organa za disanje.

Recept za oparak za lečenje zadržavanja vode i oticanja donjim delovima tela:

- do 10 grama osušene biljke stavi se u litar ključale vode. Pije se jedna šolja ujutro i jedna oko podneva.

(izvor: ZdravljeIzPrirode / prilagodio: Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...