Mandarine - za zdravo srce i lijepu kožu (2 recepta za pripravljanje maski za lice)

mandarina 01SF

Ukusne i mirisne mandarine tokom njihove sezone trebalo bi jesti u što većim količinama. Ovo sočno voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osjećaj sitosti preporučuje se i onima koji se žele riješiti suvišnih kilograma.

Pektin u mandarini sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osjećaj gladi. Njezini sastojci, vitamin C i vitamini skupine B, minerali, kalcij, magnezij, cink i kalij, pozitivno djeluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.

Osim za mentalnu bistrinu, korisna je i za ljepotu – mandarina je bogata antioksidansima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, stoga je odlično sredstvo za njegu lica. Razgradnjom beta-karotena iz mandarine sintetizira se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu.

Novija istraživanja također pokazuju da mandarine sadrže tvar nobletin koja pomaže u borbi protiv pretilosti, čuva zdravlje arterija te štiti od dijabetesa tipa 2.

Čak ni koru mandarine ne bi trebalo bacati jer je bogata ljekovitim eteričnim uljima. Mirisne korice mogu se nasjeckati, posušiti i spremiti, kako bi se preko zime stavile u čajeve ili kako bi se od njih pripremila mirisna kupka protiv stresa. Naravno, koristiti bi trebalo samo koru organski uzgojenih, neprskanih plodova.

Maske od mandarina:

- Imate li izrazito suhu kožu sok od mandarine pomiješajte sa žumanjkom, kašikom meda i maslinova ulja. Nanesite na lice, vrat i dekolte. Držite pola sata pa isperite mlakom vodom.

- Ako vam je koža masna, izmiksajte mandarinu sa tri kašičice vrhnja, kašičicom jogurta i nekoliko kapi limunova soka. Ovu masku držite na licu 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.

(ZdravljeIzPrirode)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...