Chia sjemenke - za zdravlje krvnih žila i snižavanje nivoa šećera u krvi

chiaseeds 0814

Chia je biljka iz porodice mente, koja se većinom uzgaja u Meksiku i Gvatemali. Njene sićušne chia sjemenke, koje su bijele ili tamnosmeđe do crne boje, mogu se pohvaliti visokom prehrambenom i nutritivnom vrijednošću.

Zbog obilja omega-3 masnih kiselina, koja čine i do 30 % njihovog sastava, chia sjemenke su idealna sirovina za proizvodnju ulja. Osim toga, ove sjemenke popularne su kao zdrava grickalica ili kao dodatak brojnim jelima.

Iako su sićušne, chia sjemenke imaju osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa, šest puta više kalcija od mlijeka, tri puta više željeza od špinata, petnaest puta više magnezija od brokule i šest puta više bjelančevina od graha.

Ljekovita svojstva

Chia sjemenke vrlo pozitivno djeluju na organizam dajući više energije, pomažući probavi i snižavajući holesterol, no to nije sve.

Kako su dokazala brojna istraživanja, chia sjemenke su potencijalan prirodan lijek za dijabetes tipa 2. Želatinasta ovojnica koju sjemenka stvori u doticaju sa tekućinom spriječit će naglo povećanje glukoze u krvi.

Osim što održavaju zdravlje krvnih žila, chia sjemenke štite probavu i čiste crijeva. Zbog velikog udjela vlakana omogućuju blago i prirodno čišćenje crijeva, poboljšavajući apsorciju hrane.

Mučite se sa snom? Taj problem uspješno ćete riješiti chia sjemenkama zahvaljujući triptofanu – poznatoj aminokiselini koja poboljšava san.

Ipak, najpoznatija blagodat chia sjemenku je njihova pomoć u procesu mršavljenja. Zbog visokog udjela vlakana i proteina, kao i vrijednih nutritijenata, chia sjemenke posebno se preporučuju osobama koje žele smršati. One daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski iznos.

Dakle, chia sjemenkama se pripisuje veći niz pozitivnih uticaja na zdravlje, kao što su: snižavanje nivoa šećera u krvi, poboljšanje zdravlja krvnih žila, pozitivan uticaj na probavu i čišćenje crijeva, opskrba zalihama omega-3 masnih kiselina, jačanje zuba i kostiju, opskrba tijela kvalitetnim bjelančevinama, pomoć pri mršavljenju, pozitivan uticaj na san.

Zbog svog neutralnog okusa, chia sjemenke se mogu dodavati u razna jela, salate i deserte. Ove sjemenke moguće je konzumirati sirove, cijele ili samljevene, same ili sa medom, kao i kombinaciji sa drugim sjemenkama. Pokazale su se kao savršen dodatak pudinzima, kolačima, keksima, a mogu se dodati i tokom pripreme peciva. Zbog lake probavljivosti ne moraju se usitnjavati prije jela a dnevna preporučena doza sjemenki iznosi 20 grama.

(izvor: ZdravljeUKući / prilagodio: Stazama zdravlja)


 

Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...