Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Petolista ili srčenjak: Efikasan kod oboljenja creva, žutice, ekcema

petolista

Srčenjak (trava od srdobolje, petoprsta steža, petolista, srčani koren, srčanik) je biljka rasprostranjena u celoj Evropi, osim mediteranskog područja. Raste na suvim i vlažnim livadama, u nizijama, ali i u brdskom i planinskom području. Njena prisutnost je karakteristična za mršave livade, a pojedinačno uspeva i u vlažnim šumama i na pašnjacima. Cveta od juna do avgusta.

Lekoviti dio biljke

Sakuplja se rizom, koji se iskopava u rano proleće ili u kasnu jesen. Očisti se od natrulih delova, zatim od nadzemnih delova stabljike i suši na suncu ili u peći. Osušen se upotrebljava ili kao sitno isečen, ili u prahu. S obzirom na sadržaj tanina u biljci (15 do 25%, ovisno o staništu) sušenjem brzo smanjuje, treba upotrebljavati po mogućnosti svež ili kratko odležao rizom.

Lekovito delovanje

Rizom srčenjaka, kao taninska droga, veoma je prikladan za lečenje hroničnog, infektivnog katara creva, srdobolje, paratifusa, upale debelog creva, žutice i otečene jetre, a označen je i kao najbolje sredstvo kod tuberkuloze creva. Preporučuje se kod oboljenja creva kod kojih se naizmenično javljaju prolivi i tvrde stolice, zato što ima moć uništavanja, odnosno sprečavanja razvoja crvenih bakterija koje su uzročnik bolesti. Kod odojčadi koja već boluje od katara creva može se primeniti rizom u odgovarajućem razređenju, a dobar je lek i kod prejake menstruacije.

Uspešno se primenjuje i kao sredstvo za čišćenje krvi, za lečenje reumatizma, gihta i šećerne bolesti – reguliše kompletnu razmenu materija u organizmu. Može se preporučiti i za lečenje vlažnih ili suvih ekcema, lišajeva, upala i čireva na koži. Voda za grgljanje, pripremljena od korena, leči upale desni, katar grla i ždrela.

Preparati

Čaj: 1 kašičica svežeg ili osušenog korena (rizoma) kratko se prokuva u šolji vode, ostavi se da stoji 1 – 2 minuta, procedi i pije nezaslađeno. Veća količina čaja može se nekoliko sati ranije i hladnim putem pripremiti; hladan preparat jednom kratko prokuvati i nakon toga procediti. Vć prema stanju bolesti, piju se u gutljajima 1 do 2 šolje.

Prašak: Koren se može uzimati i u obliku praška, na vrh noža više puta dnevno. Posle svakog uzimanja popije se gutljaj vode.

(izvor: ZdravljeIzPrirode)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...