Bosiljak - za jačanje želuca, protiv nadutosti, kašlja, celulita...

bosiljak u saksiji ilustracija 87JHGT

Bosiljak reguliše varenje, sastavni je deo raznih čajnih mešavina za smirivanje kašlja, poboljšanje apetita i olakšavanje mokrenja. U medicini se koristi kod katara želuca i creva, kao i za njihovo jačanje, zatim kod grčeva, trovanja, povraćanja, nadutosti stomaka i zatvora. U kombinaciji sa belim lukom koristi se za čišćenje creva od parazita. Efikasan je i kod skidanja celulita, a svež sok potpomaže zarastanje rana, odbija muve i komarce.

Čaj koji pospešuje varenje: kafena kašika lista bosiljka se prelije sa šiljom ključale vode i ostavi poklopljeno 15 minuta. Procedi se i pije nezaslađen, po 2-3 šolje u gutljajima. Ovaj čaj olakšava mokrenje, smiruje upalu bubrega, poboljšava apetit, ublažava grčeve u želucu i smiruje živce.

Za smirenje kašlja treba uzeti 15 grama listova i semena bosiljka, dodati veliku kašiku meda i potpariti sa 2,5 dl kipuće vode. Pije se više puta dnevno po šoljica u gutljajima. Protiv visoke temperature uzima se svaki sat po jedna velika kašika hladnog čaja. Pri oboljevanju od tuberkuloze, 3 puta dnevno uzimati na vrh noža mešavinu praška od jednakih delova bosiljka, pelina i kleke, dodati i veliku kašiku maslinovog ulja.

Etarsko ulje bosiljka kapati u maramicu i udisati radi oslobađanja od mentalnog umora.

Protiv celulita treba uzeti đaku osušenog lista bosiljka i preliti sa 3 dl ključale vode. Zatim ostaviti da odstoji 10-15 minuta pa procediti i piti šolju čaja dnevno.

(izvor: Hrana i začin kao lek)


 

Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...