Top 9 namirnica za snižavanje masnoća u krvi

lemon apple

Manjak fizičke aktivnosti, konstantna izloženost stresu i naročito ishrana koja obiluje transmastima i šećerom – glavni su uzroci pojave masnoća u krvi, jednog od najučestalijih zdravstvenih problema savremenog čoveka. Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti na Zapadu, a uzrokovane su upravo visokim vrednostima holesterola i triglicerida u krvi. Stoga lekari i nutricionisti širom sveta apeluju na stanovništvo da promeni životne navike, posebno ističući značaj pravilne ishrane, jer ona umnogome poboljšava lipidni status, što smanjuje šanse za nastanak brojnih ozbiljnih oboljenja.

Stoga se osobama s visokim nivoom lošeg holesterola u krvi preporučuju namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, a to su prvenstveno riba, hladnoceđena ulja, mahunarke, integralne žitarice, povrće i pojedine vrste voća. Takođe, preporučljivo je jesti orašaste plodove, ali u umerenim količinama, jer su veoma kalorični, dok iz ishrane treba potpuno izbaciti slatkiše, industrijske grickalice, mesne prerađevine i sve namirnice koje sadrže transmasti.

Limun

Pored belog luka, ovaj citrus se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih sredstava za čišćenje krvnih sudova, jačanje njihovih zidova, snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, pa je logično što se baš te dve namirnice često kombinuju pri spravljanju mnogih narodnih lekova širokog spektra dejstva.

Upravo jedna od tih mešavina, koja se u ruskoj medicini primenjuje već nekoliko vekova, pokazala se izuzetno blagotvornom, budući da kontroliše lipidni status u krvi, cirkulaciju, krvni pritisak, poboljšava moždane funkcije i sprečava stvaranje kancerogenih ćelija.

Jabuke

Prema istraživanjima, polifenoli, antioksidansna jedinjenja koja ulaze u sastav jabuka, mogu spriječiti oksidaciju LDL holesterola i samim tim stvaranje plaka u arterijama. To voće je takođe odličan izvor rastvorljivoh vlakana, koja utiču na snižavanje nivoa masnoća u krvi u približno istoj meri kao vlakna u ovsu. Jedna manja jabuka obezbeđuje otprilike gram rastvorljivih vlakana, a ukoliko niste ljubitelj te namirnice, istu količinu pomenutih blagotvornih sastojaka obezbediće vam polovina grejpfruta srednje veličine, polovina veće kruške, tri suve šljive, dve suve smokve ili šolja jagoda.

Maslinovo ulje

Bogato monozasićenim masnim kiselinama, maslinovo ulje je uvek dobar izbor za sve one koji vode računa o zdravoj ishrani. Pored omega-3 i omega-6 masti, kojima obiluje, navodi se da ono sadrži i moćnu mešavinu antioksidansa koji doprinose uspostavljanju optimalnog odnosa holesterola u krvi, sprečavajući brojna oboljenja kardiovaskularnog sistema. Stoga kardiolozi i nutricionisti preporučuju da se pri kuvanju koristi hladnoceđeno maslinovo ulje umesto uobičajenih masnoća.

Riba

Kako je već poznato, omega-3 masne kiseline, kojih ima u ribljem mesu i ulju, mogu efikasno regulisati nivo masnoća u krvi. Bogate omega-3 masnim kiselinama pre svega su hladnovodne ribe – losos, tuna, haringa, sardina, iverak, skuša, pastrmka. Lekari pritom posebno izdvajaju lososovo meso, jedan od najboljih izvora dobrih masti.

Crno vino

U brojnim studijama se ističe kako redovno konzumiranje umerenih količina crnog vina doprinosi blagom porastu dobrog holesterola u krvi. To je potvrdio i izveštaj objavljen u publikaciji američkog Centra za kardiovaskularna istraživanja, gde se takođe navodi da ovo piće sadrži obilje antioksidansa (kvercetin, resveratrol i proantocijanide) koji štite srce od upala i oksidativnog stresa. Stoga, za zdravlje srca i krvnih sudova pijte vino – ali se držite umerenih doza.

Zeleni čaj

Bio topao ili hladan, ovaj tradicionalni azijski napitak predstavlja riznicu antioksidansnih jedinjenja. Studije pokazuju da redovno ispijanje bar jedne šolje zelenog čaja dnevno znatno doprinosi očuvanju krvnih sudova i sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga, dokazano je da flavonoidi, moćni antioksidansi u njegovom sastavu, inhibiraju oksidaciju LDL holesterola – koja uzrokuje stvaranje masnih naslaga (plaka) na zidovima arterija – doprinose održavanju optimalnog nivoa ukupnog holesterola u krvi i snižavaju krvni pritisak.

Ovsena kaša

Ovsena kaša takođe je dragocen saveznik u borbi sa masnoćama u krvi, jer sadrži rastvorljiva vlakna, koja dokazano redukuju apsorpciju lipoproteina niske gustine (LDL) u krvotoku. Kako pokazuju istraživanja, dnevnim konzumiranjem pet do deset grama rastvorljivih vlakana – može se sniziti nivo holesterola u krvi, dok šolja kuvanog ovsa organizmu obezbeđuje čak šest grama tih blagotvornih vlakana. Ukoliko uz ovaj obrok pojedete, na primer, bananu – obezbedićete organizmu dodatna četiri grama vlakana. Ovsenu kašu takođe možete kombinovati s jabukom, kruškom, suvim šljivama, a ništa manje delotvorne nisu ni ovsene pahuljice, ili mekinje u kombinaciji sa voćem i nemasnim jogurtom.

Paradajz

Svakodnevnim unosom 25 mg likopena (pigment sa antioksidansnim osobinama koji tom povrću daje crvenu boju) moguće je sniziti nivo LDL za otprilike 10 odsto. Pojedine studije navode da kuvani paradajz (sos odnosno sok od paradajza) ima iste osobine kao statini, lekovi koji se prepisuju za snižavanje masnoća u krvi, budući da organizam lakše apsorbuje likopen iz termički obrađenog proizvoda nego iz onog svežeg.

(izvor: HranaKaoLek)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...