Sve blagodeti đumbirove vode

ginger waterĐumbir je koren poreklom iz Indije koji se kao začin, ali i kao lek koristi već vekovima. Ima antiupalna svojsva, što su pokazala i brojna istraživanja. Može da se koristi kao svež ili sušen, kao dodatak jelima ili za spravljanje raznih napitaka.

Pored toga što smanjuje upalu, oticanje zglobova i bol kod obolelih od osteoartritisa i reumatizma, đumbirova voda je idealan sagorevač masnoće, te pomaže u mršavljenju. Obiluje vitaminima A i C, kao i kalcijumom, kalijumom, fosforom, proteinima i vlaknima.

Đumbir stvara osjećaj sitosti, pospešuje varenje i ubrzava metabolizam. Takođe, snižava nivo lošeg holesterola i efikasan je u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, antioksidativna svojstva đumbirove vode sprečavaju rast i širenje ćelija raka, što su pokazali i rezultati studije objavljeni u časopisu 'British Journal od Nutrition'.

Recept:

Recept je veoma jednostavan – stavite komadiće đumbira u čašu tople vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru popijte, a komadiće pojedite ili ih dodajte u smuti.

Stazama Zdravlja / izvor: Lekovito Bilje


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...