Sa limunom, krastavcima ili ananasom – koja je voda najbolja za vaš organizam?

aromatwaterilfe8

U vrućim ljetnim danima hidratacija organizma je veoma bitna. Preporučeno je izbjegavati gazirana pića i ona sa visokom koncentracijom šećera, a odlična alternativa jeste aromatizirana voda – ukusna je, hidrira a ovisno o aromi nudi i zdravstvene benefite. Najbolji način da napravite aromatiziranu vodu jeste dodati joj voće ili povrće. Osim aromom, obogatićete vodu vitaminima i mineralima.

Ovom prilikom predstavljamo tri varijante aromatizirane vode – sa krastavcima, limunom i ananasom, a vi provjerite koja voda najbolje odgovara vašem organizmu i potrebama:

Voda i limun

Limun sadrži vitamin C i druge antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Spojevi u limunu stimuliraju rad jetre i žučne kese te potiču protok žuči, što dalje potiče rad probavnog trakta. Ukoliko se voda sa limunom konzumira ujutro, na prazan stomak, može pomoći u regulisanju probave.

Limun, iako kiseo, djeluje kao sredstvo alkalizacije organizma te je tako odlična prevencija kancera.

Voda sa limunom se preporučuje naročito u jutarnjim satima, kao prvo piće u toku dana, kako bi se iskoristila najbolje moguće.

Voda i krastavac

Krastavci su vrijedan izvor mnogih hranjivih tvari i antioksidanata poput vitamina C, beta-karotena, B-vitamina, mangana, kalija i kalcija, i još mnogo toga. Sadrže mnoge bioflavonoide tako da djeluje protuupalno i antioksidatidvno.

Obzirom da je krastavac diuretic, pomaže sprečavanju zadržavanja vode u organizmu kao i regulaciju krvnog pritiska. Takođe, krastavac je idealan za vruće ljetne mjesece jer pomaže odvođenje toplote organizma.

U bokal vode dodajte par kriški krastavca i pijte je pomalo tokom dana. Za bolji okus možete dodati i malo metvice.

Voda i ananas

Ova voda je idealan izbor za one koji vole slatko. Uz to, vodu ćete obogatiti, između ostalog, vitaminom C, manganom, beta-karotenom, bakrom, te vodi obezbijediti antiupalna i antioksidativna svojstva.

Poseban sastojak ananasa jeste bromelain, koji pomaže probavu, djeluje protuupalno posebno za osobe koje pate od bolova u zglobovima i artritisa, a odličan je i za smirivanje kašlja.

Od predstavljene tri vrste aromatizirane vode, sigurno ćete naći onu koja najbolje odgovara potrebama vašeg organizma. Takođe možete dodavati i drugo voće ili povrće koje vam je dostupno i tako sebi praviti idealne kombinacije. Neke od kombinacija koje ćemo još pomenuti jesu:

  • jagoda / nana
  • lubenica / nana
  • limun / narandža
  • krastavac / malina

Takođe, obratite pažnju da je voće odnosno povrće koje dodajete u vodu – organsko, te ga prije oputrebe dobro operite i nasijecite u vodu. I imajte na umu da je ova voda najbolje rješenje ukoliko se želite riješiti prekomjernog unosa šećera u organizam.

StazamaZdravlja


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...