Začini pomoću kojih se kontroliše dijabetes

bosiljak u saksiji ilustracija 87JHGT

Opštepoznato je da se biljke koriste u svrhu poboljšanja zdravlja organizma. Kad je reč o dijabetesu, poznato je da je pravilna ishrana ključni faktor u sprečavanju komplikacija ove bolesti.

Dijabetičarima se savetuje korišćenje sledećih začina koji pomažu u kontroli šećerne bolesti:

Bosiljak

Jedno istraživanje je pokazalo da bosiljak može sniziti nivo šećera nakon jela za 7,3%, što smanjuje potrebu za uzimanjem terapije.

Ovaj začin možete vrlo lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu, dodajući ga čorbama, varivima i napicima.

Mirođija

Sadrži mnoga hemijska jedinjenja koja imaju antioksidansno i antiinflamatorno dejstvo, te povoljno utiču na zdravlje.

Mlado lišće ove začinske biljke sadrži eterična ulja višestruko korisna za organizam: d-karvon, dilapiol, eugenol, limonen, terpinen i miristicin. Eugenol ima antiseptičko dejstvo i povoljno utiče na nivo šećera u krvi, pa se preporučuje u ishrani dijabetičara.

Komorač

Reč je o jednoj od najstarijih lekovitih biljaka, koju su koristili još stari Egipćani, Rimljani i Grci. Odličan je izvor dijetetskih vlakana, koja povećavaju osetljivost insulina i sprečavaju razvoj dijabetesa tipa 2.

Ruzmarin

Sadrži sastojke koji pomažu kontroli dijabetesa tipa 2. Svež ruzmarin održava normalan nivo šećera u krvi, sadrži viši nivo polifenola i snažnije inhibira enzim koji u normalnim okolnostima eliminiše inkretin iz tela (manjak inkretina dovodi do porasta nivoa šećera u krvi). Takođe i sušeni ruzmarin pomaže da se inhibira enzim koji ćelije čini tolerantnijim na insulin.

izvor: NovaHranaKaoLek


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...