Napravite sami bademovo mlijeko - pijte ga za zdrave kosti, srce, kožu i preventivno protiv raka

mlijeko od badema 875po

Badem je izuzetno zdrav orašasti plod a bademovo mlijeko jedno od najzdravijih koje možete piti. Naročito se preporučuje onima koji ne podnose laktozu. Također ne sadrži kazein, mliječni protein koji je po svome hemijskom sastavu sličan glutenu, pa je odličan za one alergične na gluten.

Bademovo mlijeko se preporučuje za zdravlje srca zbog prisutnih omega-3 kiselina i činjenice da ne sadrži holesterol ni zasićene masti. Niskokalorično je a sadrži visoku koncentraciju proteina i dijetalnih vlakana.

Kako su sami bademi bogati vitaminima i mineralima, to bademovo mlijeko nije potrebno dodatno vitaminizirati. Inače, bademi sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezijum, kalijum, cink, gvožđe, vlakna, fosfor i kalcijum. Flavonoidi u bademovom mlijeku pomažu u prevenciji od raka i usporavaju znakove starenja. Visoki nivo antioksidansa vitamina E, koji se nalazi u bademovom mlijeku, takođe ga čini veoma dobrim za korištenje u prevenciji od raka.

Bademi sprječavaju pojačanu koncentraciju insulin u krvi nakon obroka, jačaju zube i kosti, povećavaju nivo dobrih bakterija u crijevima i doprinose pravilnom funkcionisanju organa za varenje. Prisustvo vitamina E, koje blagotvorno djeluje na kožu, pruža zaštitu od ultraljubičastih zraka a ulje od badema se preporučuje za njegu suhe kože. Riboflavin sadržan u bademu zadužen je za obezbjeđivanje energije unutar ćelija. Badem se ne jedino preporučuje osobama koje imaju problema sa bubrezima, zbog visoke sadržine oksalata u njemu, a koji preko određene količine dovodi tjelesne tekućine do kristalizacije.

Kako da sami napravite mlijeko od badema

Potrebno vam je: 1 šalica badema (nepečenih, po mogućnosti organskih), voda, cimet ili ekstrakt vanile, urme (po želji).

Način pripreme: Potopite bademe u hladnu vodu i ostavite ih preko noći da omekšaju (oko 10 sati). Prospite vodu, isperite bademe i ubacite ih u blender (nemojte ih ljuštiti jer bademova kora sadrži mnoge korisne sastojke). Na jednu šolju badema dodajte 4 šolje vode u blender. Ukoliko želite intenzivniji ukus, možete dodati 2-3 urme, malo ekstrakta vanile ili cimeta.

Mutite u blenderu dok se bademi skroz ne usitne. Smjesu koju ste dobili dobro procijedite uz pomoć gaze i cediljke. Potrudite se da istisnete svu tečnost iz ove smjese badema. Tako ste dobili čisto bademovo mlijeko koje treba čuvati u frižideru i iskoristiti ga u roku od 3 do 5 dana (lako je kvarljivo).

Masu koja vam je ostala od badema možete koristiti kao zobenu kašu ili za smjesu za palačinke.  

(Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...