Med i cimet - idealna kombinacija za zdravo srce, krvne žile, vitalnost, protiv holesterola i infekcija

med i cimet ilO0P

Kombinovanje meda sa cimetom od davina je poznato u narodnoj medicini kao 'lijek za sve bolesti'. Ovisno o zdravstvenom problemu, postoje različiti načini pripremanja pripravka od meda i cimeta.

- Bolesti srca

Kao doručak uzmite meda sa malo cimeta kojim ćete mazati šnite peciva. Time ćete smaniti holesterol u arterijama i preventivno djelovati u sprječavanju srčanog udara. Redovna konzumacija uklanja problem nedostatka vazduha te jača srce i ima revitalizirajući učinak na krvne žile.

- Rak želuca

Preporučuje se svakog dana, tokom tri mjeseca, uzimati jednu kašiku meda pomiješanog sa cimetom u prahu.

- Artritis

Dvije kašike meda i jednu cimeta dodati u kipuću vodu. Redovna konzumacija ovog napitka može izliječiti hronični artritis, a bol se umiruje nakon samo dvije sedmice korištenja.

- Holesterol

Pomiješati dvije kašike meda i tri male kašike cimeta u pola litre vode. Ovim pripravkom se smanjuje količina masti u krvi.

- Infekcija mjehura

Pomiješajte dvije kašike cimeta i jednu kašiku meda u toploj vodi i pijte ga nekoliko puta sedmično. To će uništiti klice u mokraćnom mjehuru.

- Infekcije kože

Pomiješajte med i cimet, smjesu staviti na inficirano mjesto i držite oko 30 minuta. Nakon toga isperite toplom vodom

- Prehlade

Oni koji su podložni prehladama trebaju konzumirati jednom dnevno, tokom tri dana, jednu kašiku meda sa četvrtinom kašike cimeta. Ovime će se riješiti kašlja, kihanja i boli u sinusima.

- Gubitak težine

Svakodnevno, pola sata prije doručka i naveče prije spavanja popiti med i cimetov prah kuhane i šalici vode. Osim gubitka težine, organizam će uz redovnu konzumaciju, teže akumulirati masnoće.

- Recept za 'dug život'

Kažu da svakodnevna konzumacija meda i cimeta produžava život. Kako bi zadržali mladolik izgled i vitalnost, pomiješajte četiri kašike meda, jednu cimeta i tri šalice vode, prokuhajte a smjesu pijte umjesto jutarnje kafe.

(priredio: Stazama zdravlja)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...