Majčina dušica - idealan lijek za zimske tegobe

zimski caj ilustracija 024Tokom hladnih zimskih dana majčina dušica je jedan od najboljih prirodnih antibiotika jer je dokazano da timol, eterično ulje ove biljke, efikasno liječi bronhitis i uporni kašalj. Ljekoviti sastojci nalaze se u njenom listu i cvijet.

Zbog dejstva timola i karvakrola, majčina dušica je moćan antiseptik. Zato se za vrijeme epidemija preporučuje da se svakodnevno pije čaj od ove biljke, jer zaustavlja razvoj mnogobrojnih patogenih klica, a neke i uništava. Samo gram eteričnog ulja zamjenjuje 99 grama majčine dušice. Kap-dvije ulja nakapaju se na kocku šećera i, potom se popije čaša hladne vode kao preventiva protiv zaraznih bolesti ali i za prijatan dah, navodi mr Ljiljana Basurović, farmaceut, upravnik biljne apoteke Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ u Beogradu, naglašavajući da je majčina dušica jedan od najvažnijih sastojaka preparata za liječenje organa za disanje i varenje, kao i protiv crijevnih parazita, naročito dječjih glista. U narodnoj medicini „na glasu“ je kao jedan od najboljih boraca protiv alkoholizma.

Majčina dušica je, po riječima mr Basurović, dobra i za inhalaciju jer poboljšava rezultate terapije ispunjavajući dva glavna uslova za iskašljavanje: dobro hidrira organizam i uspješno razređuje sekret u bronhijima.

U mediteranskoj kuhinji, ova biljka je i jedan od nezaobilaznih začina, a dodaje se povrću, jelima od mesa, paštetama, ribi, supama, salatama i sosovima. Majčina dušica djeluje i kao dobar, prijatan i bezopasan konzervans, jer etarskim uljem sprječava vrenje, naglašava mr Basurović, prenijeli su Putevi zdravlja.

(Izvor: AGRO-EKO Magazin)


Pratite nas putem Facebooka !

Croatian Arabic English French German Italian Russian Spanish Turkish

Pčela i med - najčitanije

14 zlatnih pravila meda

Objavljeno 05/05/2015, 15:12
14-zlatnih-pravila-meda-qqq 1. Med je bolje konzumirati sa toplim čajem ili mlekom nego ga jesti. 2. Ako jedete med, držite ga u ustima neko vreme i nemojte ga odmah progutati. 3. Ako je moguće, konzumirati posebne vrste meda za određene bolesti. 4. Dnevna doza meda, tokom...